Голова Вінницької ОДА Коровій: «У наступному році ми отримаємо найпотужніший завод серед існуючих. Навіть у Вінниці роботодавцям буде важко конкурувати»

Новини Вінниці / Голова Вінницької ОДА Коровій: «У наступному році ми отримаємо найпотужніший завод серед існуючих. Навіть у Вінниці роботодавцям буде важко конкурувати»

Традиційно Вінниччина славилася аграрним комплексом, який переважно відвантажував зернові на експорт. Як запевняє очільник регіону Валерій Коровій, поява двох підприємств спроможна кардинально змінити картину. В регіоні з’явиться чималий попит на кукурудзу.

Традиційно Вінниччина славилася аграрним комплексом, який переважно відвантажував зернові на експорт. Як запевняє очільник регіону Валерій Коровій, поява двох підприємств спроможна кардинально змінити картину. В регіоні з’явиться чималий попит на кукурудзу.

«В Україні не існує таких заводів. У Гнівані буде перший. Аналогічних є декілька у світі – у США, Китаї та в Європі»

- Валерію Вікторовичу, відомо, що у Гнівані має будуватися потужне переробне підприємство. Кілька місяців тому Ви казали, що є певні перешкоди. Вони подолані?

- Протягом останніх трьох місяців ми вели перемовини. Відверто скажу, що обиралися навіть не конкретні населені пункти чи площадки. Обирався регіон. Вінниччина конкурувала з Київською та Черкаської областями. Після інвестиційного форуму, що відбувся у Вінниці 7 вересня, я можу ствердно говорити про те, що компанія МХП віддала перевагу нашій області. Інвестиція складатиме 600 млн доларів. Створюється більше 1 тисячі нових робочих місць. 

Високотехнологічне виробництво розмістять на 50 га. Технологія передбачає поглиблену переробку 600 тисяч тонн кукурудзи в рік. Фактично зерно будуть розчіпляти на амінокислоти, целюлозу, білки тощо. Значну частина білків планують продавати на експорт.

Кінцевий продукт користуватиметься попитом не тільки у птахівництві, але й у харчовій, фармацевтичній промисловості. Скажу, що в Україні не існує таких заводів. У Гнівані буде перший. Аналогічних є декілька у світі – у США, Китаї та Європі.

- Ще в серпні певні проблеми виникали із майданчиком, оскільки його власники, дізнавшись про інтерес з боку МХП, стрімко підняли ціну. Нині вдалося владнати ситуацію?

- Попередньо обрано два майданчика. По одному з них, у промисловій зоні, дійсно, ділянки роздали, перепродали, а коли виникла зацікавленість, ці власники вирішили підвищити вартість. Ми обов’язково проведемо аналіз рішень місцевої влади, аби дізнатися, яким чином передавалися ділянки.

Зазначу, що з радянських часів Гнівань розвивався як промислове місто-супутник Вінниці з чудовою інфраструктурою та енергозабезпеченням, а також людським потенціалом. Я переконаний, що таке нове виробництво вдихне життя в місто та створить конкуренцію на ринку робочої сили, у тому числі в Вінниці.

Вже є типовий проект з прив’язкою до території. Думаю, до кінця року компанія отримає погодження,  а на початку наступного року розпочнеться активна фаза будівництва. За нашими розрахунками у другій половині 2019 року об’єкт може бути введений в експлуатацію. Хочу підкреслити, що ми отримаємо найбільше та найпотужніше підприємство у Вінницькій області за обсягами виробництва з великою доданою вартістю.

Думаю, що навіть у Вінниці роботодавцям буде важко конкурувати по рівню зарплатні та умовам праці. 

«Як тільки запрацював завод, з’явилися якісь місцеві «народні герої», що називають себе активістами. Вони намагаються завадити»

- Продовжимо тему цього містечка. ПАТ «Гніванський завод спецзалізобетону», який є структурним підрозділом ПАТ «Українська залізниця», після тривалої перерви запрацював.

- Нам вдалося розв’язати цілий ряд проблем, які були штучно створені навколо підприємства. Нагадаю, однією з них є величезна заборгованість по виплаті заробітної плати. На превеликій жаль в 2015 році «Укрзалізниця» та Мінінфраструктури, коли ми наполягали на заміні менеджменту, не реагували. Це призвело до патового стану. Нині є повне розуміння з власником, тобто «Укрзалізницею», вдалося розрахуватися із працівниками та з кінця серпня налагодити виробництво.

І знову ж таки, як тільки запрацював завод, з’явилися якісь місцеві «народні герої», що називають себе активістами. Вони намагаються завадити. На жаль, таких «активістів» в нас більш ніж достатньо.   

- Переробляти кукурудзу мають не тільки в Гнівані, але й біля Тростянця. Яке саме виробництво мають створити поруч з Вашим рідним містечком?

- Мова йде про спільний проект груп компаній Dacsa і Bunge. Підприємство у селі Демківка Тростянецького району перероблятиму кукурудзу окремих сортів у крупу та борошно. Потужність заводу – 300 тонн на день, або 100 тисяч тонн на рік, а інвестиції складатимуть 14 млн доларів. Наприкінці 2019 року завод має запрацювати.

- Україна вважається одним з найбільших експортерів кукурудзи у світі. Зважаючи на це, сировинної бази буде достатньо для забезпечення двох підприємств хоча і різного профілю, але орієнтованих на переробку однієї культури?

- У цьому році Вінницька область буде «чемпіоном Європи» по збору кукурудзи. Наш регіон планує зібрати 3,5 млн тонн. Принаймні серед областей України ми можемо стати лідерами по валовому збору та врожайності.    

До речі, на відкриття заводу компанії UBC Group у Вінниці приїхали близько 30 представників партнерських фірм. Я думаю, що їм цікаво було ознайомитися з індустріальним парком, його потенціалом та перспективами.

Між іншим, вже можна говорити про розвиток цієї промислової зони. Компанія Barlinek планує будувати енергетичний об’єкт та дорогу. Незабаром з’явиться підприємство компанії Head. Зараз оформлюються земельні питання, щоб на початку 2018-го приступити до забудови.

«Бажання подружжя Герег впливати на Вінниччину – безпідставні чутки. Область кардинально відрізняється від інших створенням конкурентного середовища»

- Компанія подружжя Герег «Епіцентр» будує два елеватори на Вінниччині. Відомо, що вони постійно розширяють свій земельний банк. Мабуть, через це кілька місяців говорять про те, що компанія нібито намагається посилити вплив і на владу, і загалом на регіон…

- Впевнений, що ці чутки безпідставні. Вінницька область кардинально відрізняється від інших створенням конкурентного середовища. Холдинги, які володіють найбільшими земельними банками, вимушені платити за пай більшу ціну, ніж у сусідніх регіонах.

У нас вартість оренди земельного паю складає 7,2% ціни, приміром, в Хмельницькій області – 4,8%, а в середньому по Україні – 5,2%. А наприклад, у Тульчинському районі – 9,4%.

- На День міста до Вінниці завітав президент Петро Порошенко. Про що спілкувалися?

- Про розвиток міста… Як правило, короткою доповіддю голову держави вводять в курс справ в регіоні. Також я розказав про інвестиційний форум та будівництво МХП нового заводу, про дорожню галузь – які траси будуємо, а які плануємо ремонтувати. Згадав ситуацію у обласній раді. Багато часу на спілкування не було. Політичні питання не обговорювали.