Голова студентського самоврядування Вінницького медуніверситету звернувся до міністра охорони здоров‘я

Новини Вінниці / Голова студентського самоврядування Вінницького медуніверситету звернувся до міністра охорони здоров‘я

Голови органів студентського самоврядування десяти медичних вузів України, серед яких і очільник студради з вінницького медуніверситету Олег Єфименко, звернулися до міністра з проханням пояснити правила вступу та проходження інтернатури

Голови органів студентського самоврядування десяти медичних вузів України, серед яких і очільник студради з Вінницького медуніверситету Олег Єфименко, звернулися до міністра Максима Сепанова з проханням пояснити правила вступу та проходження інтернатури в нинішніх умовах. Студенти піднімають питання фінансування, вони нагадують, що в держбюджеті передбачено кошти на фінансування праці інтернів та їх кураторів, але МОН так їх не і розподілив. Крім фінансових питань, мова йде і про відсутність комунікації. В зверненні також піднімають і ряд інших питань.

Про це йдеться на сторінці спільноти Студентьке самоврядування в соціальній мережі Facebook. 

«Органи студентського самоврядування медичних закладів вищої освіти країни активно долучаються до обговорень усіх нововведень, запропонованих реформою медичної сфери. Одним із найважливіших і найневідкладніших питань, котре постає перед нами в умовах цих реформ - організація проходження інтернатури під час запуску трансформації вторинної ланки надання медичної допомоги. Інформація щодо організації вступу та проходження інтернатури у 2020 практично відсутня - і, саме тому, захищаючи інтереси усіх студентів, в тому числі і випускників, вважаємо за необхідне звернутися до Вас, як до міністра охорони здоров'я.

За цей час ми встигли провести зустрічі і обговорення у своїх Закладах, дізнаючись думку студентства, потім презентували своє спільне бачення під час обговорень із Міністром, адже найважливішим стейкхолдером змін є активне студентство. Результатами минулорічних мітингів майбутніх лікарів стали відтермінування та доопрацювання нового положення про інтернатуру, зокрема і за участю студентів, та обіцянка тодішньої Міністерки Зоряни Скалецької, залучати органи студентського самоврядування до обговорень, як легітимних представників думки студентів. Наша позиція щодо спірних питань була почута, на наші питання ми почули відповіді. Подібної взаємодії ми очікуємо і цього разу, покладаючись на відкритість до діалогу чинного Міністра. За бажанням Міністра ми можемо надіслати наші напрацювання для ознайомлення.

Чимало труднощів, котрі постають перед випускниками медичних університетів 2020-го року досі не є вирішеними. Саме тому ми закликаємо Міністерство охорони здоров'я України звернути увагу на наявні проблеми в кампанії вступу до інтернатури у цьому складному році, а також на відсутність комунікації та непевність, котрі тільки підсилюють сумнівні висловлювання стосовно медичної освіти в Україні. Зазначаємо, що ми вважаємо, що систему інтерантури потрібно змінювати, але і розумно і грунтовно.

Ми просимо якнайшвидше дати роз’яснення з приводу наступних питань:

Коли Міністерство охорони здоров’я прийме рішення стосовно перерозподілу коштів для оплати праці інтернів та їх кураторів? Адже у державному бюджеті 2020 ці кошти були передбачені, але не пройшли кінцевого розподілу.

Чи планує міністерство вирішувати проблему із недофінансуванням інтернів контрактної форми навчання через секвестр бюджету у зв’язку із COVID-19?

Який правовий статус матиме лікар-інтерн у зв’язку із стартом реформування другої ланки надання медичних послуг?

Які кроки здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я щодо подальшого реформування системи медичної освіти та чи чекають випускників вже 2021-го року зміни в процесі вступу до інтернатури?

Як міністерство планує комунікувати з Органами студентського самоврядування, які є законними представниками інтересів студентів?»,-  йдеться в документі.

Зазначимо, що документи підписали:

Голова ОСС БДМУ Луківський Андрій,

Голова OCC ВНМУ імені М.І.Пирогова Єфименко Олег,

Голова ОСС ДМА МОЗ України Безгинова Єлизавета,

Голова ОСС ДНМУ ім. М. Горького Даниіл Гавілей,

Голова ОСС ЗДМУ Валерія Турніченко,

Голова ОСС ІФНМУ Тромбола Олег Oleh Trombola,

Голова ОСС ЛДМУ Данко Марина,

Голова ОСС ЛНМУ ім. Данила Галицького Mipошнікова Софія-Валерія,

Голова ОСС ХНМУ Шапошник Віктор,

Голова ОСС УМСА Соколова Даниїла.

Марина Карабай

12 травня, 2020