Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію

Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію

У часи війни українці живуть не лише новинами із фронту. Підтримувати віру у краще майбутнє та покращувати настрій багатьом допомагає мистецтво. Зокрема, музика. Тому вінницький майстер із виготовлення гітар, відомий під псевдонімом «Буран», Анатолій Виштак продовжує свою роботу. Його музичні інструменти купують не лише в Україні, а в Угорщині, Німеччині, Португалії, Росії, Молдові і США. Замовляють гітари від вінницького «Бурана» рокери, барди, а також музиканти-аматори.

Днями ексклюзивну 12-струнну гітару у Анатолія Виштака забрав незрячий директор вінницького підприємства УТОС, член параолімпійської збірної України із дзюдо Костянтин Ільніцький. На її зворотному боці зроблені додаткові випуклі позначки для позначення ладів. Це має допомогти людині із вадами зору. 

-Гітару для незрячого я зробив вперше. Костянтин Ільніцький цікавиться музикою і вже вміє грати. «Із нуля» незрячій людині було б вчитися тяжко. Хоча я знаю сліпих, які чудово грають на гітарі навіть без міток, на слух. Це, приміром, вінницький композитор і співак Олександр Войтко, - сказав майстер.

Анатолій Виштак має «золоті руки». В юнацтві виготовляв іграшки, ножики, ремонтував різню побутову техніку. Створює власноруч гітари вже понад 25 років. Каже, що любить свободу у роботі, аби «над головою» не стояв начальник. Тому працює індивідуально, як «вільний художник».     

-До створення гітар мене привела рок-культура. Коли я у сім років почув мелодію гурту «Бітлз» «Come Together», зрозумів, що не в тій країні народився. Романтика рок-н-ролу захопила. Грав у гурті «Дорога назад» та інших проєктах. Є автором музики і текстів пісень, - продовжує «Буран».      

За словами майстра, виготовлення гітари власноруч – це важка і тривала праця. Зазвичай на це уходить 10-12 місяців.

-Швидше не вийде. Адже «акустичне дерево» після заготовки і виточки треба витримувати певний період. Складно дістати й матеріали для виготовлення музичного інструменту. Їх доводиться замовляти у США. Склади сировини для гітарних майстрів знаходяться у Каліфорнії, - пояснив Анатолій Виштак.  

Матеріал для гітар в українській природі є. Але його, за словами майстра, у нас, на жаль, не вміють заготовляти.

- Американські фахівці приїздили в Україну, шукали «музичні» дерева. Це карпатські ялини. Також «акустичні дерева» знаходять у румунських Карпатах, австрійських, німецьких та італійських Альпах, на Алясці тощо, - пояснив «Буран».   

Базова ціна гітари, виготовленої руками вінницького майстра, сягає близько 2,5 тисячі євро. За словами Анатолія, до нього звертаються люди, які мають своє бачення музичного інструмента, а не «брендомани».

-Вони довіряють фахівцю, який виконує замовлення. Важливою є й енергетика, спілкування під час створення музичного інструмента. Людина сама обирає матеріал для гітари і бере участь у процесі. Це може бути непрофесійний музикант, але обов’язково творча особистість, - підкреслив Анатолій Виштак.                    

 

Пресслужба Вінницької обласної організації УТОС

Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію Новини Вінниці / Гітари вінницького майстра «Бурана» замовляють у США, Німеччину і Португалію
admin

14 березня, 2022