Генерал Залужний розповів про ключову роль Мелітополя та операцію, яку «поки що не бачать»

Новини Вінниці / Генерал Залужний розповів про ключову роль Мелітополя та операцію, яку «поки що не бачать»

На Заході вже починають дискутувати щодо межі, на яку мають вийти ЗСУ – на лінію 23 лютого чи 1991 року? Україна, звісно, за другий варіант. Але навіть перший поки не досяжний через брак озброєння. І ключовим містом для повернення територій є Мелітополь.

Про це головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав в інтерв'ю The Economist.

Генерал зазначив, що мова про звільнення півдня не може йти до деокупації Мелітополя, оскільки це місто у Запорізькій області є дуже важливим стратегічним пунктом.

«Щоб дістатися кордонів Криму, на сьогоднішній день нам потрібно подолати відстань 84 км до Мелітополя. Нам, до речі, цього достатньо, бо Мелітополь дав би нам повний вогневий контроль сухопутного коридору, бо з Мелітополя ми вже можемо вести вогонь по Кримському перешийку, тими самими HIMARS тощо», - зазначив Залужний.

Він додав, що найголовніше наразі для України отримати та накопичити потрібну кількість техніки і боєприпасів. За словами командувача, українські війська поки не мають необхідної кількості снарядів для проведення масштабних операцій.

«З такими ресурсами я не можу проводити нових великих операцій, хоча ми зараз працюємо над однією. Вона уже в дорозі, але ви її ще не бачите. Ми використовуємо набагато менше снарядів», - сказав головнокомандувач.

Залужний додав, що ЗСУ для повернення до лінії 23 лютого необхідно 300 танків, 600-700 БМП та 500 гаубиць.

«Тоді, я думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але я не можу це зробити з двома бригадами. Я отримую те, що отримую, але менше, ніж потрібно. Ще не час звертатися до українських солдатів так, як Маннергейм звертався до фінських солдатів. Ми можемо і повинні звільнити набагато більше території», - підкреслив Залужний.

За словами головнокомандувача ЗСУ, Росія може відновити наступ в лютому, в кращому випадку в березні, а в гіршому - в січні. Водночас наступ може відбутися не на Донбасі, а в напрямку Києва з боку Білорусі. Також не виключають й південний напрямок.

«Ми зробили всі розрахунки - скільки нам потрібно танків, артилерії і так далі, і так далі. Це те, на чому зараз потрібно всім сконцентруватися. Нехай пробачать мені солдати в окопах, але зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш тривалих і важких боїв, які можуть початися в наступному році», - зауважив Залужний.

Олег Верлан

15 грудня, 2022