Галина Третякова, відома випробуванням нового матрацу та заявою про «низьку якість дітей», ініціює закон про «біль та жаль»

Новини Вінниці / Галина Третякова, відома випробуванням нового матрацу та заявою про «низьку якість дітей», ініціює закон про «біль та жаль»

Народна депутатка Галина Третьякова, яка стала відома вінничанам наприкінці минулого року своїм листування з чоловіком про секс на «новому матраці» та нещодавній заяві про «низьку якість дітей» ініціювала закон, який передбачає «відшкодування шкоди за біль та жаль».

Народна депутатка Галина Третьякова, яка стала відома вінничанам наприкінці минулого року своїм листування з чоловіком про секс на «новому матраці» та нещодавній заяві про «низьку якість дітей», ініціювала закон, який передбачає «відшкодування шкоди за біль та жаль».

Про це повідомляють офіційні джерела.

Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відшкодування шкоди за біль та жаль зареєстровано на сайті Верїовної Ради України під номером 3605. Він передбачає, що крім відшкодування збитків, заподіяних злочином суд може вимагати ще й відшкодування за «біль та жаль».

Тож кілька статей Цивільно-процесуального кодексу України мають доповнити фразою «відшкодування шкоди за біль та жаль». Мова, зокрема, йде про статті 150, 430, 445 Цивільно процесуального кодексу України.

Крім того законодавець пропонує передавати відшкодування таких збитків «спадкоємцям» особи, яка вчинила злочин, але не встигла розразхуватись із постраждалим.

Законопроєктом також визначено, що «шкода за біль та жаль» полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

5) у шкоді, спричиненій почуттям у зв'язку з порушенні таємниці листування та записів конфіденційного характеру, втручанні у приватне життя особи внаслідок несанкціонованої фотозйомки, розголошення відомостей про приватне життя, розголошення недостовірної інформації про особу.

6) у порушені ділової етики та норм трудового законодавства.

Що ж пані Третьякова, здається не забула, як журналісти винесли на публічне обговорення її переписку з чоловіком. За старим кодексом медійників було б важко притягнути до відповідальності за те, що вони оприлюднили її фразу - «Ура! Секс на новому матрасі!». Адже зафіксована вона була під час засідання Верховної Ради - тобто в публічному просторі. Відповідно до запропонованих змін, нардепка могла б поскаржитись на «біль та жаль» і вимагати компенсацію.

Правники вже теж оцінили ініціативу пані Третьякової, зазначивши - "і біль, і жаль таким законотворцям".

 

Марина Карабай

1 липня, 2020