Фірма, яка фігурувала у кількох кримінальних провадженнях, виграла багатомільйонний тендер на Вінниччині

Новини Вінниці / Фірма, яка фігурувала у кількох кримінальних провадженнях, виграла багатомільйонний тендер на Вінниччині

ТОВ БК «СТАМ», на було відкрито кілька кримінальних проваджень щодо розтрати бюджетних коштів, виграла багатомільйонний тендер на ремонт медичного закладу у Вінницькій області.

Вінницьке ТОВ БК «СТАМ», на яку свого часу було відкрито кілька кримінальних проваджень щодо розтрати бюджетних коштів, виграла багатомільйонний тендер на ремонт медичного закладу в Ямполі Вінницькій області. Звісно, у суді провину будівельників не доведено по жодному з епізодів, тому й навіть формальних підстав відмовити фірмі замовник не мав. 

Раніше NaПарижі писав, що ТОВ БК «СТАМ» стало переможцем тендеру на реконструкцію центральної районної лікарні у місті Ямполі, яка має виконуватись за бюджетні кошти.

Виявляється будівельна компанія неодноразово виконувала роботи за бюджетні кошти, але, скажемо так, «не зовсім добросовісно» на думку правоохоронців, тож було відкрито кілька кримінальних проваджень по діяльності підприємства.

Останнє судове засідання відбулося 23 червня 2020 року у місті Погребище, Вінницької області.

Мова йшла про те, «що 04.10.2019 між Департаментом агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації та ТОВ Будівельна компанія Стам укладено договір підряду № 89, предметом якого було відновлення гідрологічного режиму гідрологічного заказника Зелені криниці, що розташований в селі Ординці Погребищенського району, Вінницької області. Ціна договору склала 1 285 752 грн.. У подальшому підряднику з держаного бюджету було перераховано вищезазначену суму за договором двома платежами. Однак фактично роботи за договором підряду не були виконані, що призвело до розтрати бюджетних коштів».

Суд розглянув клопотання слідчого поліції щодо дозволу про надання дозволу на проведення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності будівельної кампанії та зозволу на проведення Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області превізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, стосовно використання бюджетних коштів при відновлення гідрологічного режиму заказника.

Суд задовольнив клопотання і дозволив перевірку.  Після її проведення на другому засіданні суду було фактично поставило хрест на тому, щоб когось, «хто не зробив ремонт і розтратив бюджетні кошти» притягнути до кримінальної відповідальності.

Як це відбулося. Як кажуть, слідкуйте за рухом рук.

В ході позапланової виїзної ревізії Департаменту агропромислового розвитку ревізори встановили, що ТОВ Будівельна компанія СТАМ 09.10.2019 укладала договір субпідряду із ТОВ СЕМАР ПОДІЛЛЯ на відновлення гідрологічного режиму гідрологічного заказника Зелені криниці.

Тож слідчий попросив у суда дозвіл на "напроведення зустрічної звірки із субпідрядником, а саме ТОВ СЕМАР ПОДІЛЛЯ».

Та через зайнятість слідчий на засідання не з‘явився. Далі цитуємо матеріали судового рішення:

«В судове засідання слідчий у даному кримінальному провадженні не з`явилася, разом із клопотанням направила заяву, в якому просила розглянути клопотання без її участі у зв`язку із службовою зайнятістю. Клопотання підтримує в повному обсязі. (а.с. 11)

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється».

Далі спираючись на кілька статей і навіть практику Європейського суду з прав людини суддя Сич виносить рішення відмовити слідчому у дозволі провести позапланову перевірку.

Цитуємо матеріали ухвали: «У задоволенні клопотання старшого слідчого Погребищенського відділення поліції Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області Залюшньої С.А. про доповнення питань при проведенні позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності установи у кримінальному провадженні №42020021160000031 від 22.05.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК України , - відмовити».

Зазначимо, що крім гідрологічного заказника Зелені криниці, розташованого у Погребищенському районі слідчі з Вінниці в рамках кримінального провадження цікавились ще рядом договорів на виконання будівельно-монтажних робіт :

  • №14 від 03.07.2018 на загальну суму 7 999 000 грн., предмет договору - реставрація пам`ятки архітектури та містобудування місцевого значення 1912 р. по вул. Грушевського, б.2 у м. Вінниці,
  • №19 від 07.08.2018 на загальну суму 16 779 432 грн., предмет договору - реконструкція головного корпусу окружної лікарні для розміщення рентген операційного блоку з ангіографом по вул. Полтавська, 89/2 м. Могилів-Подільський Вінницької області,
  • №40 від 14.11.2018, додаткова угода №10 від 05.02.2019, якими передбачено загальну вартість робіт на суму 9 100 000 грн., предмет договору - будівництво Жданівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Жданова, 43, в с. Війтівці, Хмільницького району,
  • №65 від 26.12.2018, додаткова угода №65/1 від 13.08.2019, якими передбачено загальну вартість робіт на суму 9 022 123 грн., предмет договору - Нове будівництво Багринівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Літинської районної ради по вул. Центральна, 52 а, с. Багринівці, Літинського району, Вінницької області , №3-Т від 18.05.2018,
  • додаткові угоди №10 від 17.07.2018, №11 від 13.08.2018, №18 від 16.10.2018, №1 від 06.05.2019, якими передбачено загальну вартість в сумі 4 928 285 грн., предмет договору - реконструкція будівлі корпусу №15 Відділення мікрохірургії ока, відділення гемодіалізу, пульмонологічне відділення Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова по вул. Пирогова, 46 в м. Вінниці (коригування),
  • договір №28 від 13.08.2018 та договір №1 від 25.07.2019 також на виконання робіт з реконструкції будівлі корпусу №15 Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова.  

Зазначимо, що по цим об‘єктам мова йде не про розтрату державних коштів, а лише про дослідження їх використання. 

Старший слідчий в ОВС Головного управління Національної поліціїу Вінницькій області Юрій Бондар просив розкрити доступ до банківскьої таємниці, щоб дослідити "використання ТОВ «БК СТАМ» коштів отриманих від Департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА".

Зазначимо, в суд ні слідчий, ні представник банку не з‘явились, і суддя дав дозвіл для проведення слідчих дій. Крім дослідження фінансових потоків, в Юрія Бондаря виникли питання щодо проєктно-кошторисної документації, розробленої ТОВ «БК СТАМ».

В цьому питанні Вінницькій міський суд теж задовольнив клопотання слідчого.

Цитуємо рішення: "Надати старшому слідчому в ОВС СУ Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Бондару Юрію Володимировичу, старшому слідчому СУ ГУНП у Вінницькій області Кисляку Сергію Вікторовичу дозвіл на тимчасовий доступ до документів з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх завірені копії, які знаходяться у володінні ТОВ "БК СТАМ" (ЄДРПОУ 38953893, м. Вінниця, вул. Фрунзе, б.4-Т), виконання робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації протягом 2018-2019 років на замовлення Департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА , а саме:

- №72/18-Р від 10.09.2018 на загальну суму 358 612 грн., предмет договору - виготовлення проектно-кошторисної документації Будівництво Жданівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул.Жданова, 43, в с. Війтівці, Хмільницького району з додатками;

- №2 від 10.07.2018 на загальну суму 354 000 грн., предмет договору - Капітальний ремонт приміщень в адмінбудівлі по вул.Соборна, 15а у м.Вінниці з додатками;

- №4 від 25.05.2018 на загальну суму 690 000 грн., предмет договору - Реконструкція будівлі корпусу №15 Відділення мікрохірургії ока, відділення гемодіалізу, пульмонологічне відділення Вінницької обласної клінічної лікарні ім.М.І.Пирогова по вул.Пирогова, 46 в м.Вінниці з додатками;

- №47 від 19.11.2018 на загальну суму 889 980 грн., предмет договору -

Реконструкція корпусу №7 Вінницької обласної клінічної лікарні ім.М.І.Пирогова по вул.Пирогова, 46 в м.Вінниці з додатками;

- №52/18-Р від 12.03.2018 на загальну суму 409 992 грн., предмет договору - Реконструкція будівлі КО Спорткомплекс Здоров`я по вул.Я.Шепеля у м.Вінниці`з додатками;

- акти приймання-передачі виконаних робіт(виготовлення ПКД);

- документи, що підтверджують застосування розрахунків та коефіцієнтів зазначених у кошторисних розрахунках(додаток до договору).

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає".

Зазначимо, що рішення було прийнято 11 січня цого року. В усіх рішеннях Вінницького міського суду фігурує адреса Вінинця, вулиця Фрунзе, 4-т, натомість ще 03.06.2019 ТОВ змінило адресу на іншу м. Вінниця, вулиця Академіка Янгеля 4-с. 

До речі, бенефіцарним власником компанії є Стаднійчук Михайло Степанович. З відкритих джерел відомо, що його належать кілька компаній, а саме ТОВ "БК СТАМ", ТОВ, СТАМ" і ТОВ "ТП-5", який зареєстрований у будинку на вулиці Свердлова у Вінниці. 

Для будь-якого грамотного юриста зрозуміло, що рішення, яке винесено стосовно «пана будівельника», зареєстрованого за адресою Фрунзе і «пана будівельника» на Янгеля, як кажуть в Одесі «две большие разницы»), хотя по факту мова може йти про одне й теж приміщення.

«Пан будівельник» зареестрований на Свердлова - це вже зовсім міфічна істота. В юридичній, звичайно, площині.

Додамо, у Вінниці перейменовані вулиці Фрунзе - у Янгеля, Свердлова - у Князів Коріатовичів. Тобто перших назв не існує. 

Тож як казав класик - "засідання продовжується".