ФДМ визначився з датою та стартової ціною для продажу вінницького заводу «Кристал»

Новини Вінниці / ФДМ визначився з датою та стартової ціною для продажу вінницького заводу «Кристал»

У Фонді державного майна на 17 грудня призначили аукціон з приватизації АТ «Вінницький завод «Кристал» 2021 року. Стартова ціна - 89,932 млн грн. Разом з будівлями покупцям пропонують майже 2 га землі на вулиці Келецькій.

Як повідомляється на privatization.gov.ua, продається цілісний майновий комплекс. Від покупця вимагається забезпечити збереження основного виду діяльності товариства протягом одного року, погасити заборгованість із зарплатні, борги підприємства перед бюджетом, а також прострочену кредиторську заборгованість, якщо вона існую. Окрім того, забезпечити дотримання трудових прав працівників.

Вінничанам чудово відомо, що завод «Кристал» – це унікальне підприємство з переробки алмазів у діаманти, а також діючий ювелірний бізнес повного циклу. На потужностях зааводу здійснюють обробку дорогоцінного каміння і виготовляють ювелірні прикраси.

Нині на «Кристалі» працює лише 56 фахівців, які виготовляють близько 5 000 моделей високоякісних ювелірних виробів. Минулого року завод реалізував продукції і послуг на суму понад 12,5 мільйонів гривень. Товариство має власну зареєстровану торгову марку «Вінниця-Кристал».

Проблеми у створеного у 1973 році алмазопереробного підприємства почалися у 1992-му, коли сировину довелося імпортувати. Періодично підприємство намагалося налагодити зв’язки з російськими колегами, але особливого зиску вінничани від спроб не мали. Фактично прибуток «Кристал» мав лише з «ювелірки», хоча поступався у доходності приватним конкурентам через особливості менеджменту та оподаткування.

Макс Мельник

16 листопада, 2021