Епіфаній розповів, коли ПЦУ може змінити дату святкування Різдва на 25 грудня

Новини Вінниці / Епіфаній розповів, коли ПЦУ може змінити дату святкування Різдва на 25 грудня

Українці протягом наступного десятиріччя можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній підтримує святкування за юліанським календарем.

Про це Епіфаній повідомив у «Суботньому інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Будемо прогнозувати, що впродовж 10 років. А далі будемо бачити. Це важко так передбачити», — сказав він.

Митрополит Київський і всієї України підкреслив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за юліанським календарем, однак процес має відбутися поступово.

При цьому, він зазначив, що українців вже намагаються ділити і за мовою, і за релігією. Водночас, голова ПЦУ переконаний, що храми 25 числа будуть порожні, а 7-го будуть повними.

«Це найбільше пов'язано з традиціями всередині. Ми вже говорили і аналізували. Хоча цього року я спостерігаю, що немає такої активної хвилі обговорення святкування Різдва Христового. У минулі два роки, чи було це штучно створено, я пам'ятаю, що в позаминулому році запустили мої цитати про те, що я не проти, А я дійсно не проти переходу. Але щоб це сталося правильно. Треба мудро діяти», - зазначив Єпіфаній.

Варто зазначити, що в Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем.

Деякі православні церкви, зокрема Константинопольська, Елладська, Болгарська, Кіпрська, святкують Різдво 25 грудня, деякі – 7 січня. А саме Єрусалимська, Російська, Польська, Грузинська, Сербська й ПЦУ.  

Олеся Рудницька

19 грудня, 2021