Енергоблоки Запорізької АЕС відключені від мережі: в «Енергоатомі» розповіли про ситуацію

Новини Вінниці / Енергоблоки Запорізької АЕС відключені від мережі: в «Енергоатомі» розповіли про ситуацію

Усі енергоблоки Запорізької атомної електростанції станом на 9:00 п'ятниці, 26 серпня, як і раніше відключені від енергомережі. Потреби ЗАЕС в електриці забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Про це в Telegram-каналі повідомила пресслужба «Енергоатому».

Нагадаємо, що днем раніше, 25 серпня, вперше в історії сталося повне відключення Запорізької АЕС від енергосистеми через ворожі обстріли й викликані ними пожежі.

«Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі», – сказано в повідомленні «Енергоатому».

Зазначається, що зауважень щодо роботи обладнання й систем безпеки немає.

Нагадаємо: президент Володимир Зеленський заявив, що 25 серпня весь світ побував за крок від масштабної ядерної катастрофи. Якби не дії українського персоналу ЗАЕС, російські обстріли призвели б до жахливих наслідків.

Станція втратила зв'язок з останньою зовнішньою лінією електропередач на 750 кV, що залишилася в робочому стані. Українські працівники АЕС намагалися відновити з'єднання з 4-ою лінією зв'язку з енергосистемою України – ЛЕП-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська».

Станція залишається підключеною до лінії на 330 кВ від сусідньої теплоелектростанції, яка може забезпечити резервну електроенергію.

Ядерному паливу необхідне постійне охолодження, інакше станеться аварія. Тобто без електрики на Запорізькій АЕС світові загрожує нова ядерна катастрофа.

Олег Верлан

26 серпня, 2022