Елементи українського стилю у дизайні інтер'єру. Як прикрасити квартиру, щоб стало затишніше

Новини Вінниці / Елементи українського стилю у дизайні інтер'єру. Як прикрасити квартиру, щоб стало затишніше

Багато українців тягнуться до свого коріння, тому етнічний стиль стає все більш популярним в оформленні житлових площ. Подібний образ надає житлу більше затишку та тепла, а також робить його максимально наближеним до того, що використовували предки. Це, свого роду, частина самовизначення та ідентичності.

Подібне оформлення асоціюють із вишиванками, різними оберегами та атмосферою етнічного музею. Однак, у плані стилю, це незвичний та унікальний напрямок. Воно поєднує історично значиму атрибутику в єдину зручну композицію. 

Український народ дуже поважає та шанує власні традиції, що також виявляється у турботі про комфорт та власний будинок. З цієї причини серед атрибутики етнічного стилю зустрічаються не тільки елементи декору, що надає затишок. Тут досить багато предметів з натуральної сировини, включаючи деревину.

 

Що можна зустріти в українському оформленні

Якщо говорити про старі хати-мазанки, вони будувалися з глини та дерева. У контексті сучасної квартири всі кімнати оформляються натуральним деревом (стелі, підлога, стіни, балки і так далі). Характерні та інші помітні деталі:

  • Основою будь-якого житла українців у старі часи були стіл та піч, адже тут вирувало життя та проводилися різні обряди. Сучасною інтерпретацією може стати камін (або його імітація) та масивний дерев'яний стіл;

  • Традиційні дерев'яні лавки та скрині також були в моді. А сьогодні вони можуть створити унікальний вигляд будь-якого міського житла, виконуючи різні функції;

  • Щоб відтворити дух старої України, у квартирі можна покласти стилізовані килими чи половики. Підлога яскравих тонів гармоніюватиме з дерев'яними поверхнями.

Велика частина начиння та інших речей, мала декоративне різьблення або розпис. Отже, при оформленні кухні в етнічному стилі української мазанки варто приділити увагу яскравим акцентам на однотонному світлому тлі. Тут чудово впишуться вироби з глини: розписні глеки, тарілки, макітри та глечики.

 

Яких деталей слід уникати при оформленні житла в українському стилі

За традицією, багато речей для інтер'єру в українському стилі застосовувалися як декор. З цієї причини краще не перестаратися з їх кількістю, інакше можна порушити концепт. Найкраще розбавити простір кількома елементами.

Правильно вибрати додатково кілька деталей, які мають характерний історичний підтекст. Це надасть інтер'єру свідомості. Сюди можна зарахувати, наприклад, вироби ручної роботи, отримані у спадок.

Чого, точно не слід додавати, так це: предмети із пластику, ламіновані поверхні, меблі з мармуровим візерунком, плитку, а також натяжні або підвісні стелі. Ці атрибути лише порушать ауру традиційного українського приміщення. Тож, хай щастить.

admin

15 березня, 2023