Експрезидента Молдови Додона затримали після обшуку

Новини Вінниці / Експрезидента Молдови Додона затримали після обшуку

Лідерка Молдови Майя Санду після заяв щодо виведення російського контингенту з Придністров’я, які обурили Москву, ще й дозволила затримання колишнього президента Ігоря Додона, відомого своїми проросійськими поглядами. Він проведе за ґратами наступні 72 години.

У молдовських ЗМІ повідомляють, що ексглаву держави підозрюють у незаконному збагаченні та державній зраді. Вранці в будинку політика були обшуки.

«Обшуки відбуваються в межах справи, відкритої на підставі обґрунтованої підозри про скоєння злочинів, передбачених статтею 324 (Пасивна корупція), статтею 181 пункт 2 (Фінансування політичної партії з боку кримінальної організації), статтею 337 (Зрада батьківщини) та статтею 330 пункт 2 (Незаконне збагачення) Кримінального кодексу Молдови», – повідомили у генеральній прокуратурі держави.

Сміливість провести обшуки взяв на себе тимчасовий генпрокурор Думітру Робу.

Обшуки було проведено вдома у почесного президента Партії соціалістів і штаб-квартирі асоціації «Молдовсько-російський діловий союз», президентом якої є Додон.

Обшуки відбувалися у рамках кримінальної справи, порушеної за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених статтями про пасивну корупцію, прийняття фінансування політичної партії від злочинної організації, державну зраду і незаконне збагачення. 18 травня Генпрокуратура Молдови порушила кримінальну справу проти Додона у зв’язку з відеозаписом його зустрічі з колишнім лідером Демократичної партії Володимиром Плахотнюком. 

Складається враження, що справа проти Додона пов’язана зі закликами з боку Росії щодо окупації Молдови. Можна припустити, що колишньому президентові відведено було роль того, хто сприятиме захопленню республіки та подальшій окупації. І його затримання – превентивний крок.

Олег Верлан

24 травня, 2022