Експерти пропонують створити на Вінниччині п’ять повітів

Новини Вінниці / Експерти пропонують створити на Вінниччині п’ять повітів

Для Вінниччини досі залишається актуальними питання майбутнього адміністративно-територіального поділу області. Представники Центру політико-правових реформ презентували в Мінрегіоні власні пропозиції щодо кількості нових адмінтеродиниць субрегіонального рівня. На їхню думку, доречно «поділити» Вінницьку області на п’ять повітів та 68 ОТГ.

Для Вінниччини досі залишається актуальними питання майбутнього адміністративно-територіального поділу області. Представники Центру політико-правових реформ презентували в Мінрегіоні власні пропозиції щодо кількості нових адмінтеродиниць субрегіонального рівня. На їхню думку, доречно «поділити» Вінницьку області на п’ять повітів та 68 ОТГ.

Перш за все нагадаємо, що експерти пропонували кілька варіантів. Приміром, існує вірогідність, що в Кабміні затвердять 63 чи 61 ОТГ. З 27 районів Вінниччини передбачалося спочатку утворити три повіти - Вінницький, Могилів- Подільський, Ладижинський, які б об’єднували 56 ОТГ. Проєктну модель у серпні 2019-го виклав у Facebook тодішній віце-прем’єр Г.Зубко. Але цей поділ викликав багато нарікань, переважно у місцевої еліти.

Теперішній варіант, ймовірно, теж не всіх влаштує. Тим не менш він робить структуру області більш «розгалуженою». Отже експерти пропонують затвердити поділ на 123 повіти (райони/округи), включаючи Київ і АРК (без анексованих територій і ОРДЛО – 107 повітів). Області поділили на 4-6 повітів. На Вінниччині пропонується створити 5 повітів - Вінницький, Жмеринський, Ладижинський, Могилів-Подільський і Немирівський та 68 ОТГ.

За словами голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, протягом осені 2019 року у кожному регіоні відбулися обговорення, і на основі зауважень підготовлені пропозиції щодо кількості адмінтеродиниць субрегіонального рівня.

«Ми сьогодні поки не ведемо мову про те, як має називатися адмінтеродиниця субрегіонального рівня – район, повіт, округ чи ще якось. Ми сьогодні приступаємо до обговорення їх формату. Хоч такі обговорення тривають в країні з початком реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Та поки рано навіть говорити, де і скільки районів буде. Напрацьовані матеріали Центру політико-правових реформ тепер обговоримо у ширшому колі, залучивши, в тому числі, народних депутатів України. Думаю, Мінрегіон найближчим часом створить спеціальну робочу групу, яка займеться цим питанням. Фінальне обговорення плануємо за круглим столом у парламенті. Орієнтовно це буде в квітні», - сказав заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади базується на однойменній Концепції. Існують плани, згідно з яких у 2020-му має завершитися реформа, що дозволить провести чергові місцеві вибори вже на новій територіальній основі місцевого самоврядування.

Зазначимо, що запропонований експертами поділ не співпадає зі схемою госпітальних округів та структурним «поділом» області державними інституціями – поліцією, прокуратурою та податковою службою.