Економіка ОТГ: як впливає на бюджети громад «Вінницька птахофабрика», що входить до складу агрохолдингу МХП

Новини Вінниці / Економіка ОТГ: як впливає на бюджети громад «Вінницька птахофабрика», що входить до складу агрохолдингу МХП

Мета реформи децентралізації полягає у створенні умов для ефективного розвитку громад. В її результаті українці повинні отримати у своїх регіонах якісно новий рівень життя та комфорту – не залежно від того, чи це велике місто, чи маленьке село.

Мета реформи децентралізації полягає у створенні умов для ефективного розвитку громад. В її результаті українці повинні отримати у своїх регіонах якісно новий рівень життя та комфорту – не залежно від того, чи це велике місто, чи маленьке село.

Все це в теорії. На практиці ж децентралізація передбачає акумуляцію значно більших коштів у місцевих бюджетах. Це досягається завдяки тому, що у громадах залишається значна частина податків. В першу чергу, мова йде про податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиний податок (4 група). Для прикладу, з кожної зарплати працівника або з плати за оренду паю в місцевий бюджет відраховується 60% ПДФО.

ПДФО та єдиний податок є основними наповнювачами скарбниці громади. Але від чого залежить сума цих податкових надходжень? Вона залежить від наявності в ОТГ різних підприємств та відповідно – робочих місць. Від розміру заробітних плат та плат за оренду паїв. Від прозорості та відповідальності бізнесу. В громаді може працювати чимало підприємств, фірм, різних ФОПів, але якщо зарплата сплачується в конвертах, тоді і бюджет буде незначним.     

ЦІКАВИЙ ФАКТ. Станом на сьогодні законодавчо закріплено лише право, а не зобов’язання, сплачувати ПДФО до тих місцевих бюджетів, на території яких здійснюється реальна виробнича діяльність (ферми, склади, цехи тощо). Нещодавно нардепи з Вінниччини Лариса Білозір і Микола Кучер ініціювали зміни до Податкового кодексу в частині сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що нараховується на заробітні плати. Зареєстрований законопроект передбачає чітке визначення поняття "відокремлений підрозділ", аби надалі згаданий податок, нарахований юридичною особою на зарплати своїх працівників, сплачувався саме за місцем фактичної діяльності (а не реєстрації) тієї чи іншої юридичної особи.

Приклад відповідального та чесного бізнесу на Вінниччині – агрохолдинг «МХП». Протягом 2017-2020 років «МХП»  сплатив до бюджетів всіх рівнів 15,78 млрд гривень. Місцеві бюджети в регіонах присутності холдингу отримали майже 5,53 млрд грн. Підприємства «МХП» є бюджетоутворюючими для великої кількості громад. Не виключення – «Вінницька птахофабрика», яка має потужності на території Ладижинської, Тростянецької та Тульчинської громад. Підприємство має великий вплив на ці ОТГ, роблячи суттєві внески в їх бюджети.

За I квартал 2021 року «Вінницька птахофабрика» разом із «Зернопродукт МХП» сплатили  у місцеві бюджети близько 44,5 млн грн. В деяких громадах його внески є надзвичайно потужні. Зокрема,

  • Ладижинська ОТГ, понад 32 млн грн, що складає 51% від загального бюджету
  • Тростянецька ОТГ, близько 9,5 млн грн, що складає 33,5% від загального бюджету
  • Тульчинська ОТГ, майже 2,9 млн грн

– Велика перевага будь-якого підприємства «МХП»  у прозорості, високих заробітних платах, конкурентних цінах в питаннях оренди паїв, відповідальності перед своїми працівниками та пайовиками, соціальній роботі з громадами. Підрозділи «МХП»  чесно сплачують всі податки – як в державні, так і в місцеві бюджети. Минулого року загальна кількість податків, сплачених «Вінницькою птахофабрикою», становила понад 360,5 млн грн, – розповідає  Ольга Парамонова, фінансовий директор філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика».

Сьогодні ОТГ мають великою мірою забезпечувати самі себе. Маючи на своїй території таке підприємство, як «Вінницька птахофабрика», громади отримують понад 7 тисяч робочих місць та серйозне наповнення місцевих бюджетів.  

За словами Петра Андрійця, керівника соціальних проєктів БФ «МХП – Громаді», велике значення для розвитку громад має також соціальна відповідальність підприємства, яке разом з фондом реалізує на цих територіях велику кількість різноманітних проєктів. Це «Час діяти, Ладижин!», «Село. Кроки до розвитку», «Посій насіння з МХП», «Лікар для села», «Соціальний магазин», численні інфраструктурні, освітні, екопроєкти, а також  допомога малозабезпеченим  верствам населення.   

Таким чином, громади, де працює чесний і прозорий бізнес, отримують значно більше.
Як в плані податкових надходжень, так і в плані інших ініціатив, які сприяють розвитку рідного села, селища  чи містечка.

admin

28 травня, 2021