Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле

Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле

Поблизу селища та станції Гулівці, розташованих неподалік Калинівки Вінницької області, місцевий ветсанзавод систематично забруднював ґрунт, по суті, створивши за півроку стихійне сміттєзвалище на території понад гектар.

Спочатку офіційна інформація. Як повідомляє пресслужба УСБУ у Вінницькій області, у ході виконання заходів щодо протидії системним загрозам управлінню державою співробітники Служби безпеки України викрили керівника держпідприємства на 1,2 млн грн.

За даними слідства, очільник ДП, розташованого поблизу Вінниці, організував розміщення відходів виробництва на непристосованій для цього прилеглій ділянці. Посадовець, свідомо порушуючи порядок використання і охорони надр, хотів мінімізувати витрати на утилізацію небезпечних відходів. У наслідок таких протиправних дій, менш ніж за півроку забруднено земельну ділянку в передмісті обласного центру площею 1,3 га.

Ініційована СБУ судова інженерно-екологічна експертиза підтвердила перевищення у ґрунті шкідливих речовин у понад 8 разів. Розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу оцінено у понад 1,2 млн грн.

За висновками екологів, стихійне розміщення подібних небезпечних відходів могло призвести до зараження підземних вод та розповсюдження інфекційних захворювань.

Наразі керівнику державного підприємства повідомлено про підозру за ч. 1 ст.239 (забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення та притягнення до відповідальності всіх, причетних до протиправної діяльності осіб.

Заходи із виявлення протиправної діяльності проводило УСБУ у Вінницькій області спільно зі слідчими Нацполіції України за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

У відділі комунікації поліції Вінницької області вказують, що 51-річний підозрюваний систематичне розміщення небезпечних  відходів здійснював протягом 2019-2021 років. Слідчі встановлюють усі обставини вчиненого правопорушення та причетних до нього осіб. 

З власних джерел NaПарижі відомо, що мова йде про ДП «Калинівський державний завод по виробництву м'ясо-кісткового борошна», який розташований у Гулівцях та перебуває у стані припинення діяльності з 2013 року.  

Кадри утилізації «залишків» тварин, які потрапили до редакції, жахають. Те, що не згоріло, викидали у поле за селищем.

Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле Новини Вінниці / Екологічна «бомба»: під Калинівкою на Вінниччині ветсанзавод створив стихійне сміттєзвалище і скидав рештки тварин на поле