Диригента з Вінниччини Ігоря Смоляра підозрюють у зв’язках з «авторитетами»: що спільного у відлунні гучного затримання на Закарпатті, волонтерстві та пікеті мера Рівного

Новини Вінниці / Диригента з Вінниччини Ігоря Смоляра підозрюють у зв’язках з «авторитетами»: що спільного у відлунні гучного затримання на Закарпатті, волонтерстві та пікеті мера Рівного

Резонансну справу з стріляниною, яка сталась 7 лютого в Мукачевому та прогреміла на всю Україну, називають війною між «смотрящими» від авторитетів та поліцією на Закарпатті. Однк, чи має до неї відношення  Ігор Смоляр родом з Калинівки. Адже, саме він став одним із двох заарештованих в результаті затримання озброєних людей на елітних машинах. Та вийшов на днях під заставу розміром 315 тисяч гривень.

Резонансну справу зі стріляниною, яка сталась 7 лютого в Мукачевому та прогреміла на всю Україну, називають війною між «смотрящими» від авторитетів та поліцією на Закарпатті. Однак, чи має до неї відношення Ігор Смоляр, що родом з Калинівки та яке? Адже, саме він став одним із двох заарештованих в результаті затримання озброєних людей на елітних машинах у села Нижні Ворота Воловецького району. Нещодавно чоловік вийшов на волю під заставу у 315 тисяч гривень.

Як стало зазначають 20 хвилин, мова про події в Мукачевому, де не можуть поділити сфери впливу місцеві авторитети. Серед затриманих 8 лютого на Закарпатті чоловіків нібито з кримінального світу фігурує мешканець Вінницької області. Ігор Смоляр, що родом з Калинівки, був одним із двох водіїв, яких за результатами спецоперації арештували, а потім випустили з-під варти під заставу у сумі 315 тисяч гривень з кожного.

Про сімох затриманих в селі Нижні Ворота Воловецького району Закарпатської області тамтешня преса каже, як про «смотрящих» від авторитетів, які воюють за сфери впливу, в тому числі з людьми при владі. Наразі правоохоронці роблять гучні заяви, але не всі пазли складаються. 

Нагадаємо, броньований «Мерседес Гелендваген» і «Тойоту Ленд Крузер», за кермом якої й був Ігор Смоляр, зупинили на трасі КОРДівці. Всіх чоловіків з названих машин спецпризначенці витягли з салонів та вклали обличчям на асфальт.

Під час огляду авто у одній машині було знайдено та вилучено зброю, в тому числі автоматичну. Після спецоперації в МВС сказали: «взяли» підозрюваних у причетності до злочинного угруповання, які їхали на Закарпаття встановлювати контроль над регіоном. Однак, під вартою опинилися лише водії, які чинили опір та посягали на життя правоохоронців.
 

Передивившись відео затримання на YouTube, опору не видно, але помітно, що машина, з водійського сидіння якої витягнули Ігоря Смоляра, покотилася по спуску й нібито мало не наїхала на поліцейського. 

Як сказала місцевим журналістам дружина водія «Гелендвагена» Євгена Дребітка, її чоловіка намагаються прив’язати до стрілянини, що була в Мукачевому напередодні затримання. Жінка назвала безпідставним арешт із застосуванням сили, де монтировками били по машинах і силоміць витягували всіх з сидінь. За її словами, в машинах не було злочинців, й там ніхто не пручався.

Також жінка повідомила, що за кермом броньованого «кубіка» знаходився Ігор Смоляр — з Вінниці.

На судах з обрання міри запобіжного заходу, калинівчанин розповів, що до подій на Сході мав бізнес в Росії, пов'язаний з постачанням води, але потім повернувся на батьківщину. На питання судді, ким він працює зараз, Смоляр відповів: офіційно непрацюючий, був волонтером й возив допомогу в зону бойових дій. Також проходив навчання зі стажуванням. Наразі чекає, коли відкриється цех, де він працюватиме крутильником ковбас. 

Згідно версії поліції - «під час затримання особи, які перебували в автомобілях, чинили збройний опір і намагалися втекти з місця події». Тому, згідно ходу спецоперації суд призначив арешт тільки водіям з правом внеску застави — по 315 тисяч гривень.

За інформацією ужгородських інформаційних ресурсів, застави внесли на початку минулого тижня й арештантів випустили, зобов’язавши здати закордонні паспорти

Як сказав Ігор Смоляр журналістам, у машинах на момент спецоперації з ним були друзі, які брали участь в АТО, де він з ними й потоваришував. Вони їхали зі Львова на Закарпаття - на відпочинок. А в «Тойоті», якою він керував, зброї не було. Тільки в «кубіку».

«Я їхав на Закарпаття лікуватися, — говорив суду Ігор Смоляр. — Що я намагався когось вбити — це абсурд. Я не міг керувати транспортним засобом, мене просто потягнули з машини, як я міг наїхати? Мене попередили декілька раз про зупинку... Як можна попередити кілька раз? Палкою махнули один раз, які ще були попередження? Де працівники поліції, які давали декілька раз попередження?..

Я взагалі це вважаю злочинною провокацією і вчиненням злочину проти тих людей, які були зі мною в автомобілі. І само собою, проти мене. Це все — фальсифікована справа, нікому не цікава. Я не знаю, розбирайтеся. Я маленька людина, диригент за освітою. Це для мене просто абсурд. Ви прокурори, ви думаєте, що робите? Чиє ви замовлення виконуєте…» - додав Смоляр на засіданні.
 

Однак, поки в Ужгородському міськсуді по заставі для затриманих КОРДом тривали судові засідання, журналісти Рівного написали про Ігоря Смоляра, як учасника акції, організованої проти їхнього мера. Активісти, яких потім назвали гастролерами, що працюють на замовлення, 30 січня зірвали сесію Рівненської міськради та звинувачували міського голову в торгівлі землею.

На засіданні виконкому рівненський мер Володимир Хомко показав усім знімок активістів з плакатом «Хомко, віддай сиротам їхню землю, годі красти!». На фото з акції впізнаємо Ігоря Смоляра. 

«Прийшли тоді нібито «атовці», які вимагали повернути землю, нібито вкрадену в них, — пояснював журналістам мер Рівного. — На одного із головних, який там бігав з папером, я подав в суд.... Інші були не з Рівного, це гастролери, яких замовляють. Одного із них затримали в Мукачеві. Це щоб ви розуміли, хто ходить на сесії і збурює».