Директор департаменту соцполітики Вінницької міськради Валентина Войткова: «Зараз вдалося зняти масу проблем з призначенням субсидій»

Новини Вінниці / Директор департаменту соцполітики Вінницької міськради Валентина Войткова: «Зараз вдалося зняти масу проблем з призначенням субсидій»

У жовтні уряд затвердив ряд новацій для оформлення субсидій. Як зазначає директор департаменту соціальної політики Вінницької міськради Валентина Войткова, вони стали наслідком практичних напрацювань щодо виходу з тупикових ситуацій, з якими стикалися люди останнім часом і які фактично перекреслювали можливість сімей при порівняно невисоких доходах оформити допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Зараз ці проблеми усунені.

У жовтні уряд затвердив ряд новацій для оформлення субсидій. Як зазначає директор департаменту соціальної політики Вінницької міськради Валентина Войткова, вони стали наслідком практичних напрацювань щодо виходу з тупикових ситуацій, з якими стикалися люди останнім часом і які фактично перекреслювали можливість сімей при порівняно невисоких доходах оформити допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Зараз ці проблеми усунені.

«Чинне законодавство не порушиш. Доводиться шукати варіант з роз'яснювальною роботою, пропонувати інші підходи, щоб людина розуміла - відмова не від небажання допомогти, а через відсутність законного механізму»

 - Валентина Романівна, розкажіть про себе. Чому обрали роботу у соціальній службі?

 - Я, напевно, не зможу здивувати біографічними «сюрпризами». Народилася і виросла в селі Чернятин Жмеринського району. Мій батько до пенсії працював у місцевому сільгосптехнікумі, а мама - медсестрою в дільничній лікарні. Зараз вони обидва на заслуженому відпочинку, нікуди не збираються їхати з Чернятина, ведуть домашнє господарство.

 Коли вчилася, школа наша була восьмирічною. Тому в 1988 році я поступила в Чернятинський технікум на відділення бухгалтерського обліку. Закінчивши його, вирішила продовжити навчання за фахом, тому і вступила до Вінницького сільськогосподарського інституту. Після отримання диплома, перша моя робота була в органах Державної податкової служби. Потім - в управлінні фінансів Вінницької міської ради.

 В органах соціального захисту працюю з 2002 року - в Ленінському районі начальником відділу пільг. У 2004 році мене призначили заступником начальника управління, а потім була реорганізація служби і я знову очолила відділ.

 Реорганізовувалася наша служба кілька разів, але я залишалася працювати на «Вишеньці», з 2013 року зайняла посаду заступника директора-начальника управління соціального захисту «Правобережне». З 1 липня 2018 року згідно розпорядження міського голови мене призначили директором департаменту соціальної політики міськради.

 Розповім і про особисте життя. Заміжня. Мій чоловік - пенсіонер органів внутрішніх справ, продовжує працювати. Дочка працює в департаменті адмінпослуг міськради. Вже маю онука, чим дуже пишаюся. Йому три роки.

 - Іншими словами, Ви досить довго працювали «на землі», спілкувалися з людьми. З якими самими незвичайними моментами в роботі доводилося стикатися?

 - Досить багато часу завжди доводилося приділяти роботі з документами. З огляду на те, що співробітники департаменту щодня стикаються з малозабезпеченими, незахищеними людьми, особами з інвалідністю, можу сказати, що дуже важливо до кожної людини знайти підхід, вникнути в її проблеми і постаратися допомогти. Розібратися в проблемі нескладно, головне, що в підсумку ти бачиш результат своєї роботи - алгоритм того, як допомогти людині.

 У нашій роботі дуже важливо, щоб людина в результаті відчувала себе захищеною. Коли у тебе це виходить, то ти отримуєш моральне задоволення і хочеться рухатися далі. Це надихає. Починаєш розуміти, що ти потрібен цим людям. Набагато складніше, коли не можеш допомогти. Ми ж працюємо за затвердженими нормативними документами. Іноді заявникам доводиться відмовляти. І це не залежить від тебе. Чинне законодавство не порушиш. Тому доводиться шукати варіант з роз'яснювальною роботою, пропонувати інші підходи, щоб людина розуміла - відмова не від небажання допомогти, а через відсутність законного механізму.

 В роботі бувають незвичайні ситуації. Пам'ятаєте 10 вересня 2018 року? У цей день ми почали видачу талонів для отримання субсидій на опалювальний період. Ми проводимо роз'яснювальну роботу про те, що видавати талони ми починаємо з цієї дати. Наші жителі, мабуть, зрозуміли все занадто буквально, і саме в цей день дуже багатьом захотілося отримати талон.

 Я розумію, кожній родині хочеться раніше оформити субсидію, щоб знати, як платити комунальні послуги за жовтень. Тоді за один день два наших управління - «Правобережне» і «Лівобережне» - прийняли 6 тисяч жителів. Для порівняння, на сьогоднішній день видано близько 30 тисяч талонів. Тобто, за один день їх отримали 20% від загальної кількості за 7 тижнів. До речі, талони ми до цього часу видаємо, і люди приходять за ними.

 Зараз ми працюємо над автоматичним перерахунком житлових субсидій. Але ті, хто не подавав документи на літній період, повинні після попереднього запису звернутися із заявою. Що стосується вінничан, які зверталися за субсидією на неопалювальний період, але їх доходи не дозволили її отримати, то зараз їм порахують субсидію автоматично.

«У приватному секторі маса будинків на два-три господаря, які навіть не є родичами. Раніше через велику загальну площу будинку ніхто з них не міг оформити субсидію. Тепер ситуація інша»

 - Підсумуємо. Ті, хто отримував субсидію влітку і ті, хто не отримав з об'єктивних причин, хоча звертався, можуть бути спокійними, їм її автоматично нарахують. Ті ж, хто не звертався за субсидією в літній період, повинні взяти талон з попереднім записом і прийти на вказаний час для оформлення. А припустимо, людям її оформили на літо, але вони відмовилися. Тоді як?.. У літні місяці тривалий період не було гарячої води. Отримувачам субсидій довелося платити обов'язкову плату, яка перевищувала суму за спожиту послугу без держдопомоги. І люди стали відмовлятися від субсидій. Принаймні, на Вишеньці.

 - Це було пов'язано з тим, що ДП «ТКЕ Маяк» не зміг надавати послуги. Дійсно, законодавством була передбачена обов'язкова плата, яка не залежить від обсягу фактичного споживання послуги. Тому хоча плата за фактичне споживання була мінімальною, людям довелося оплачувати «обов'язкову» суму.

Деякі вінничани в результаті відмовлялися від субсидії, в таких випадках ми робили перерахунок. Тим, хто відмовився від субсидії на літо, потрібно звертатися за її оформленням на опалювальний період.

 - Кабмін прийняв зміни в порядок оформлення субсидій. Якій кількості вінничан він спростить процес отримання цього виду допомоги?

 - Про цифри можна буде говорити пізніше. Йдеться про тисячі сімей. Постановою КМУ від 17 жовтня №841 внесено ряд змін, які суттєво спростять процес отримання субсидій. У неопалювальний період ми на практиці зіткнулися з певними труднощами при нарахуванні субсидій. Ці зміни дозволять більшу частину з них вирішити.

 Наприклад, знято обмеження: на житловий будинок, загальна площа якого перевищувала 200 кв. м, а для квартири - 120 «квадратів», раніше не давалася субсидія. Розповім конкретні приклади. У Вінниці на Старому місті та в інших районах з приватним сектором дуже часто буває, що в одному будинку живуть по 2-3 сім'ї. Ці люди не пов'язані між собою родинними узами. Але будинок один...

 Так ось, раніше в таких домогосподарствах люди, по суті, не мали права на отримання субсидій, оскільки загальна площа будинку виходила за дозволений ліміт. Тепер враховується не загальна, а опалювальна площа. При цьому кожна сім'я матиме право на свою частину субсидії за умови, що особисті рахунки у них були розділені станом на 1 травня 2018 року і опалювальна площа не перевищуватиме ліміту.

 Крім того, в разі якщо обов'язкова плата більше розміру фактичного споживання послуги, то тепер субсидіантам не доведеться переплачувати. Вони можуть платити «за фактом».

 Ще хочу окремо зупинитися на тому, що більш широкі повноваження надані комісії по адресній держдопомозі і житловим субсидіям. Тепер комісія має право приймати позитивне рішення при наявності звернення громадян з відповідною заявою, коли в родині складна ситуація пов'язана з важкою хворобою одного з домочадців, алко- та наркозалежним, що підтверджується довідкою ЛКК.

 Звернення розглядаються індивідуально, складається акт обстеження матеріально-побутових умов, а потім приймається колегіальне рішення. При призначенні субсидій ми тісно співпрацюємо з органами державної фіскальної служби та Пенсійного фонду, що допомагає з'ясовувати розмір доходів тих, хто звертається за субсидією.

 Далі. Відтепер при розрахунку субсидій не враховується розмір сплачених аліментів, бюджетної дотації за молодняк ВРХ, що більш актуально для жителів сільської місцевості. Не враховується одноразова допомога при народженні дитини, виплати жінкам за звання «Мати-героїня» та допомога в разі важкого матеріального становища з місцевого бюджету, а також допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на житло.

 - Досить великий відсоток вінничан змушено працює за кордоном.  Це стає проблемою для оформлення їх рідними субсидії?

 - При призначенні її враховуються грошові перекази сім'ї з-за кордону. Якщо хтось із членів домогосподарства працює за кордоном, то сім'я не має права на отримання субсидії. Але якщо заробітчанин легалізований, платить податки, то при наявності документального підтвердження їх сплати, домогосподарство отримує право на призначення субсидії.

 - Не секрет, що в центрах зайнятості намагаються якомога швидше «позбутися» від безробітних, навіть якщо складно знайти їм роботу за фахом. А числяться там багато - для субсидії. Як вважаєте, офіційно не працевлаштовані городяни не почнуть масово оформляти довідки про те, що вони алкоголіки або наркомани?

 - Ці документи повинні видавати в спеціалізованому закладі. Але, наскільки я розумію, довідку не візьмеш при першому зверненні. Людина повинна перебувати на обліку як алко- або наркозалежна.

З іншого боку, ми, на жаль, нерідко стикалися з таким, що в квартирі проживає один або два пенсіонера зі скромними доходами і ніде не працюючий син з алкогольною залежністю. Раніше ми змушені були відмовляти таким людям з об'єктивних причин.

 Тепер для літніх людей, що опинилися в такій ситуації, створено умови для оформлення субсидії.

 «Не думаю, що, принаймні, до кінця поточного року рішення стосовно ситуації з пільговим проїздом в годину пік буде знайдено»

 - Сьогодні в суспільстві відчувається якийсь конфлікт, який розпочинається між пільговиками і тими, кому доводиться за все платити повністю. Це видно на прикладі громадського транспорту. Вінничани неодноразово пропонували обмежити час безкоштовного проїзду пенсіонерів у трамваях і тролейбусах, щоб розвантажити їх в годину пік. Чи можливий якийсь компроміс в цьому питанні?

 - Ніхто не скасовував право на пільговий проїзд. Завдяки місцевій владі в нашому місті дуже добре працює муніципальний транспорт з чітким дотриманням графіка роботи, всім пільговим категоріям наших громадян надається безкоштовний проїзд.

 - Періодично в адмінбудинку за адресою Соборна, 50 місцеві депутати роздають «продуктову» допомогу. Як пенсіонерам дізнаватися про надходження нових партій?

 - Люди обирали депутатів, щоб ті ухвалювали рішення щодо територіальної громади, і надавати гуманітарну допомогу їм теж ніхто не забороняв. Але перш за все, я хочу уточнити, що в місті Вінниці працює Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), де також видають продуктові набори.

На них можуть розраховувати самотні люди з інвалідністю, а також з невисоким рівнем доходів - мінімальною пенсією або трохи більшою. У нас ведеться облік таких категорій. Продуктові набори видаються один раз в рік. Вони закуповуються за рахунок благодійних пожертвувань. Депутати ведуть прийом на округах, до них звертаються люди, і вони можуть направляти малозабезпечених до нас.

 - Чим захоплюєтесь у неробочий час?

 - Я називаю себе щасливою людиною, у мене живі батьки. У вихідні намагаюся з'їздити до них у село, де зазвичай долучаюся до сільгоспробіт. Мені подобається, фізична праця дозволяє відпочивати мозку.

 У мене є онук... Як тільки з'являється вільний час, я їду до дітей - як будь-яка бабуся, люблю грати з онуком. Це потрібно відчути. Знаєте, діти є діти, а внуки - щось особливе.

 Напевно, чекали від мене оповідань про поїздки? Хочу сказати, що я ніколи не була за кордоном. Двічі збиралася, але не вийшло. Думаю, що все ще попереду. Це моя мета, дуже хочу поїхати і подивитися.

 Коли є можливість, намагаюся з родиною з'їздити на природу. Зараз, наприклад, сезон збору опеньків. Їздимо в Пултівці Вінницького району, там гарний ліс. Чоловік сам звідти родом, тому знає грибні місця.

 Дуже люблю море. Колись ми об'їздили весь Кримський півострів. Дуже шкода, що він анексований. Там дивовижні краєвиди, повітря, гори. Десятки разів були, і кожен раз щось нове відкривали для себе...

За матеріалами "Реал"

Олег Верлан

2 листопада, 2018