Дві вінничанки вирішили увіковічити себе та своє місто на фресці Рафаеля в музеї Ватикану

Новини Вінниці / Дві вінничанки вирішили увіковічити себе та своє місто на фресці Рафаеля в музеї Ватикану

Двом жінкам вдалось «прославити» Вінницю на увесь світ. Адже будучи туристками в Італії, вінничанки надряпали свої імена на фресці Рафаеля в музеї Ватикану.

Двом жінкам вдалось «прославити» Вінницю на увесь світ. Адже будучи туристками в Італії, вінничанки надряпали свої імена на фресці Рафаеля в музеї Ватикану. Мабуть вінничанки мали б хизуватися своєю творчістю, адже доторкнулися до вічного, але чомусь, не виклали у соціальні мережі процес удосконалення твору Санті. Чому? Дуже цікаво дізнатися не тільки імена авторок. Жінки стали зірками. У лапках... 

Про інцидент стало відомо з відео розміщеного в Facebook групі «Италия для меня». Акт вандалізму, зроблений руками деяких «Лени та Тамари з Вінниці», являє собою видряпані на стіні з фрескою в папському робочому кабінеті Ватикану імена. Наразі в даному кабінеті створено музей, туди водять екскурсії.

Автор ролика знайшов надряпаний напис «Лена, Тамара, Вінниця» під фрескою «Афінська школа» авторства Рафаеля Санті. Українки не єдині, хто залишив автограф на стіні, подібні написи робили і туристи з інших країн.

«Афінська школа» вважається одним з найвидатніших творінь Ренесансу. У центрі фрески зображені Аристотель і Платон. Їх оточують інші філософи античності: Сократ, Парменід, Діоген, Піфагор, Геракліт, Евклід і Гіпатія.

Рафаель Санті розписав папський кабінет в 1509-1511 роках. На стінах художник створив чотири фрески, їх загальна тема - духовна діяльність людини. «Афінська школа» уособлює філософію, «Диспут» - богослов'я, «Парнас» - поезію і музику, «Мудрість, помірність і сила» - головні гуманістичні та християнські чесноти.

Всього Санті особисто і його учні за авторськими ескізами розписали чотири приміщення в Папському палаці Ватикану. Вони називаються станці Рафаеля (букв. «Кімнати Рафаеля»).