«Друге народження» історичної будівлі у Гнівані: як мешканці разом з депутатом ремонтують сторічний гуртожиток

Новини Вінниці / «Друге народження» історичної будівлі у Гнівані: як мешканці разом з депутатом ремонтують сторічний гуртожиток

На Вінниччині залишилось не так багато будинків, які можуть пишатися власною історією, що налічує понад сотню років. Призначення більшості з них не змінилось – у них живуть люди. Мешканці намагаються віднайти можливість осучаснити історичні будівлі, зробити їх комфортними та зручними. Один з таких прикладів – колишній гуртожиток на вулиці Соборній, 83 у Гнівані. Сьогоднішня кам’яниця облаштована газогоном, водопроводом та незабаром хизуватиметься новим сучасним дахом.

Місто Гнівань засноване у 1870 році. Попри те, що вважається одним з наймолодших на Вінниччині, пишається «родзинками», серед яких не лише санктуарій Святого Йосипа. У місті до десятка будинків із сторічною історією.

«Наприкінці ХХ сторіччя наш «історичний» будинок був гуртожитком місцевого гранітного кар’єру. Потім його передали на баланс міської ради. Однак, жодних умов не було – ні газу, ні води. Все залишалось, як при побудові. Нам не надавали дозволів на зміну статусу через відсутність комунікацій. Тож мешканці вирішили об’єднатися в ОСББ, аби гуртом змінити будинок», – розповідає очільниця об’єднання Євгенія Кіслова.

За роки мешканцям вдалось розпочати процес, який сміливо можна назвати «другим народженням» будинку. Не змінюючи «історичний» фасад, власним коштом вони провели водо- та газопостачання.

Під час особистого прийому громадян з головою ОСББ Євгенією Кісловою

«За всю сторічну історію будинку жодного разу не ремонтувався дах, а він доволі великий – площею близько 1000 квадратних метрів. Дах постійно протікав. Аби зробити новий, вирішили шукати допомоги. На наші прохання відгукнувся депутат Вінницької облради Володимир Прідолоба. Причому одразу. Пояснивши ситуацію під час одного з особистих прийомів громадян, він пообіцяв фінансову підтримку. І дотримав слова», – зазначає пані Євгенія.

Наразі на даху будинку кипить робота. Два тижні тому завезли деревину, яку надав Гніванський міський голова Володимир Кулешов, аби повністю перекрити покрівлю.

Володимир Прідолоба – депутат Вінницької обласної Ради VIII скликання

Голова ОСББ каже, що серед мешканців переважають пенсіонери, важкохворі та удови, тому самотужки дуже складно, і поміч від депутата стала порятунком для мешканців та будинку. За її словами, звертаються до Володимира Прідолоби і з іншими проблемами. Як місцеві, так і переселенці, які оселились у сторічній будівлі після початку повномасштабної війни. Приміром, подружжя з Бородянки, в яких під час окупації росіяни повністю знищили житло.

«Нас прийняли на Вінниччині як рідних. Звернулись до депутата, він ні в чому не відмовив, допоміг у забезпеченні буквально всім – від матраца і духовки до продуктів харчування та засобів гігієни», – пояснюють Андрій та Алла з Київщини.

Такий підхід до земляків має бути стандартом, особливо під час війни, адже лише у згуртованості сила українців, нації, яка чинить опір, вражаючи Європу та світ своїми звитягами на всіх фронтах.