Дотиснули. Зеленський відсторонив очільників СБУ і Генпрокуратури через масові факти зради співробітників

Новини Вінниці / Дотиснули. Зеленський відсторонив очільників СБУ і Генпрокуратури через масові факти зради співробітників

Президент України Володимир Зеленський учора, 17 липня, відсторонив Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ і Ірину Венедіктову від посади генпрокурора через зафіксовані зв'язки між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії.

Про це йшлося у вечірньому зверненні президента.

Так, Зеленський відсторонив Венедіктову відповідно до закону «Про правовий режим воєнного стану». Обов'язки генерального прокурора покладено на її заступника Олексія Симоненка.

Іншим указом президент усунув Баканова від виконання обов'язків голови СБУ на підставі ст. 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

У статті зазначено, що підставою для усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків є невиконання або неналежне виконання його обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків.

Виконуючим обов'язки голови СБУ призначено Василя Малюка.

Додамо, що Ірина Венедіктова була призначена генеральним прокурором 17 березня 2020 року. Іван Баканов зайняв посаду голови СБУ 29 серпня 2019 року.

Також Зеленський повідомив, що наразі зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів.

У 198 провадженнях особи отримали повідомлення про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території і працюють проти України.

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь», - сказав він.

Зазначимо, перед тим був затриманий колишній начальник управління СБУ по Криму та радник Баканова Олег Кулініч. Його підозрюють у державній зраді.