Доцент Вінницького НТУ Олеся Войтович: «У Вінниці варто очікувати появи ще декількох груп політичних тролів»

Новини Вінниці / Доцент Вінницького НТУ Олеся Войтович: «У Вінниці варто очікувати появи ще декількох груп політичних тролів»

У більшості вінничан, які «тримають руку на пульсі» місцевих подій та передвиборчих «баталій» починає скисати попкорн. Спочатку містян «накрили» доволі креативним підходом тролінгу міського голови у вигляді «дітей Моргунова», а потім ця група псевдопідтримки зникла з будь-якого простору. Панегірики, татуювання, демонстрація по місту величезного портрету мера вже у минулому. Але якщо кампанія розпочалася, то з наближенням місцевих виборів має лише набирати оберти. За словами доцента кафедри захисту інформації Вінницького національного технічного університету Олесі Войтович, за класикою жанру далі слід очікувати публічних акцій з підбурювачами.

У більшості вінничан, які «тримають руку на пульсі» місцевих подій та передвиборчих «баталій» починає псуватися попкорн. Спочатку містян «накрили» доволі креативним підходом тролінгу міського голови у вигляді «дітей Моргунова», а потім ця група псевдопідтримки зникла з інформаційного простору. Панегірики, татуювання, демонстрація по місту величезного портрету мера вже у минулому. Але якщо кампанія розпочалася, то з наближенням місцевих виборів має лише набирати обертів. За словами доцента кафедри захисту інформації Вінницького національного технічного університету Олесі Войтович, за класикою жанру далі слід очікувати публічних акцій з підбурювачами.

- Хотів би почути Вашу експертну думку щодо того, як працюють такі технології, чи є вони ефективними?

- Тролінг – це дуже ефективна технологія, вона базуються на найбільш вразливих місцях кожної людини – емоціях, причому емоціях негативних. Кожен, напевне, був свідком роботи так званих «природних тролів», коли начебто з нічого починається сварка. Наприклад у трамваї, неважливо через що, але замість того, щоб конфлікт ущух, він тільки розгорається, поки не вийде на своїй зупинці головний провокатор. Звичайно, професійні тролі оперують набагато ефективнішими технологіями, залучаючи всю силу інформаційної зброї, що базується на психологічних особливостях кожної людини, маніпулюючи всім спектром її емоцій.

- Як вінничанам відрізними тролінг від щирого висловлювання підтримки певному учаснику передвиборчої гонки?

- Найкращим способом визначити будь-який тролінг, це запитати себе: «які почуття я відчуваю? що їх викликало? на кого вони спрямовані?». Якщо будь-який прочитаний текст викликає обурення, злість, ненависть чи страх варто зупинитися і подумати. Якщо в цілому інформація нейтральна або навіть позитивна, чому виникають такі почуття? Розбір інформаційного повідомлення на окремі складові дозволяє побачити маніпулювання. Проте це дуже важко зробити, коли вирують емоції. В першу чергу варто навчитися бачити ознаки маніпулювання, "червоні лінії", за які не варто заходити.

- Хто може стояти за подібними акціями?

- Хто завгодно. Політичні противники, російські агресори, дослідники, що перевіряють нові способи маніпулювання. Останнє це не перебільшення, як будь-яку зброю, інформаційну теж варто десь випробовувати.

- Чи використовувалися у Вінниці подібні тролінгові технології – коли, ким?

- Таких віртуозних, напевне - ні. А загалом, під час різних кампаній, і не тільки політичних, тролі весь час насторожі. Я не політолог, тому не хочу заглиблюватись в ті аспекти, які пов’язані з політичними іграми. Хочу лише зазначити, що мета будь-якого професійного тролінгу – це дискредитація особи, групи чи ідеї через збурення навколо них негативних емоцій. Навіть саме смачне морозиво неможливо їсти поряд зі смітником.

- Вінниця вже відчула певний смак тролінгу цією весною. Було цікаво, креативно… Як Ви вважаєте після співів гімнів, носіння портретів, роздачі продпайків з хріном та сіллю, яким має бути наступний крок групи псевдопідтримки діючого міського голови Моргунова?

- Як найгірший розвиток сценарію, це будуть заклики (прямі або приховані) до протестів та демонстрацій начебто з мирними цілями, причому підніматись будуть найбільш актуальні на той момент питання. Головна мета – зібрати якомога більшу кількість людей, серед яких легко заховатися протестувальникам з радикальними нахилами або, для початку, просто підбурювачам.

Причому варто очікувати появи ще декількох груп (якщо вони ще не з’явились), які будуть також піднімати ці ж самі, або ж інші питання, але так щоб зіштовхнути між собою два "натовпи". Такі технології давно відомі, а розповсюдження соціальних мереж робить їх ще більш ефективними, адже люди організовуються самі, той, хто веде сторінку у соціальних мережах начебто ні до чого. Проте наслідки зіштовхування  людей можуть бути катастрофічними.

Олег Верлан

17 червня, 2020