Дочка художника Михайла Чорного пропонує назвати ім’ям батька одну з вінницьких вулиць

Новини Вінниці / Дочка художника Михайла Чорного пропонує назвати ім’ям батька одну з вінницьких вулиць

Вінничанка Мілена Чорна 29 квітня опублікувала петицію до міськради з пропозицією назвати ім’ям її батька – відомого місцевого художника – одну з вулиць у мікрорайоні, де він мешкав 50 років.

«Звертаюсь із проханням перейменувати котрийсь з варіантів, виставлених на обговорення у м. Вінниці - вулиці / провулку М.Станіславського чи вулиці / провулку М. Грибоєдова, на честь мого батька, народного художника України Михайла Чорного, учасника понад 250 виставок, як всесоюзних та республіканських, так і регіональних колективних та персональних. Він мешкав саме між цими двома вулицями впродовж рівно 50 років, з 1972-го», - йдеться у петиції.

Зазначимо, загалом у Вінниці у рамках дерусифікації та деколонізації мають перейменувати до 200 назв. На сесії міськради вже затвердили перші змінені назви.

«Не стільки як донька, скільки як мистецтвознавець, вважаю, що зміна радянських топонімів на топоніми, пов'язані з Поділлям та українською культурою є надзвичайно важливими, бо зв'язок з батьківщиною - то все наше коріння, то наша гравітація, завжди і повсякчас», - пояснила ідею авторка.

Олеся Рудницька

30 квітня, 2022