До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)

Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)

Новий земснаряд, придбаний за кошти обласного екологічного фонду для розчистки русла Південного Бугу, привезли до Вінниці. Завтра, 20 квітня, його планують спустити на воду, відбуксирувати в район водоканалу, де пройдуть випробовування, а після нересту – в середині червня – почнуться активні роботи на річці.

Новий земснаряд, придбаний за кошти обласного екологічного фонду для розчистки русла Південного Бугу, привезли до Вінниці. Завтра, 20 квітня, його планують спустити на воду, відбуксирувати в район водоканалу, де пройдуть випробовування, а після нересту – в середині червня – почнуться активні роботи на річці.   

Виготовили земснаряд "на замовлення" у Херсоні – відповідні торги виграло тамтешнє спеціалізоване підприємство. Кажуть, що воно вже поставило 70 земснарядів у 17 країн світу.

Цей потужний насос на плавучих понтонах здатний вигрібати 800 кубометрів мулу за годину, або ж 40 кубометрів твердого грунту. Працювати може на глибину 11 метрів з фрезою, або 14 метрів гідрозмивом.  

Обійшовся цей агрегат обласному бюджету майже у 6 мільйонів гривень.

Це, до речі, вже другий земснаряд, закуплений за кошти обласного бюджету. Попередній придбали торік.

«Цього року ми плануємо розчистити Південний Буг в межах і за межами Стрижавки, це – 7,7 км, у межах міста Вінниці – 9 кілометрів, і при вході річки у Хмільницький район. Зараз проходить оцінка впливу на довкілля, завершуються роботи, пов’язані з експертизою. Найближчими днями цей земснаряд будемо випробовувати і після нерестового періоду, тобто після 15 червня, приступимо до активної розчистки річки», - розповів директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук.  

Колись на річці Південний Буг постійно працювало близько 80 земснарядів – це була звична робота. За останніх приблизно 20 років про те, що річку потрібно чистити, забули. Звідси, каже голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, і проблеми з якістю води та загалом наповнюваністю річок – тільки в межах Вінниці є місця, де в Бузі до 4 метрів мулу.  

«Рівень води постійно падає, потерпають цілі райони – немає води в криницях. Це проблема не одного дня. І питання якості води стосується не тільки самого водоканалу. Адже протягом майже 20 років Південний Буг ніхто не розчищав. Цю роботу ми починаємо і будемо продовжувати. Але, на жаль, наших бажань тут мало, повинен бути громадський рух підтримки. От ми хотіли почати чистити від об’їзного мосту і далі в бік Стрижавки – з’являється нове законодавство про «оцінку впливу на довкілля». Вона  - оцінка - займає мінімум 65 діб… А здавалося б, мають підтримувати такі ініціативи», - говорить Валерій Коровій.

Працюватиме на новому земснаряді троє людей, як передбачено технічними нормами. Оскільки земснаряд вдвічі потужніший за торішній, чиститимуть ним річку Південний Буг, а придбаний минулого року задіють для розчистки русел малих річок.

Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)Новини Вінниці / До Вінниці привезли новий земснаряд, невдовзі почнуть активно чистити русло Бугу (ФОТО)
Сергій Маламура

19 квітня, 2019