До Вінниці переїхало підприємство «Укпостач» з Харківщини, яке за кілька тижнів створило понад 200 робочих місць

Новини Вінниці / До Вінниці переїхало підприємство «Укпостач» з Харківщини, яке за кілька тижнів створило понад 200 робочих місць

З початком повномасштабної війни потужні вінницькі підприємства не лише зберігають свій промисловий потенціал, а й надають вільні площі у промисловій зоні релокованим компаніям. Менше місяця у місті працює компанія «Укпостач», яка змушена була переїхати з Харківської області.

«Дуже важливо, що з початку війни ПрАТ «Маяк» не скоротив ні одної людини – це робочі місця і підтримка родин. Навіть 30 чоловік вже з початку війни було працевлаштовано на цьому підприємстві. Тим часом компанія, яка нещодавно релокувалася у Вінницю – «Укпостач» за неповний місяць створила 223 робочих місця і з них 134 – це вінничани. Чудово, що вони залучають мешканців територіальної громади до роботи», - зазначив під час перебування на території підприємства міський голова Сергій Моргунов.

Загалом, за його словами, у Вінницькій громаді вже 135 переселених бізнесів. Міська влада намагається всіляко допомагати таким підприємствам, зокрема з налагодженням логістичних зв’язків, зменшенням проходження різних бюрократичних процедур, наданням можливості і пошуку місця для проживання тих працівників, які приїхали разом з релокованими підприємствами, допомога у підключенні до відповідних мереж тощо.

Підприємство «Укпостач», яке знайшло прихисток у Вінниці було обстріляне ракетами у Дергачах Харківської області. На новому місці вже налагодили виробництво пивних охолоджувачів та «ретейлівського» обладнання.

«Це якраз те підприємство групи компаній UBC, з яким ми плідно працювали з 2014 року. В нашому індустріальному парку є компанія «Грін Кул», яка в 2014 році теж була змушена тікати з Криму. Так сталося, що й підприємство «Укпостач», яке знаходилося в Дергачах, потрапило в зону активних військових дій. Можна тільки уявити, яких зусиль вартувало перевезти підприємство, зберегти обладнання і, найголовніше – людей», - каже С.Моргунов.

Виконавчий директор ПрАТ «Укпостач» Анатолій Мельничук розповів, що за місяць після переїзду у Вінницю складські приміщення, де спершу розмістили обладнання, перетворилися на виробництво.

«Частина працює віддалено, серед працівників - вінничани та переселенці з Харківської області. Нині наше підприємство в Дергачах обстріляне ракетами, його можливо відремонтувати, але для цього потрібно, щоб завершилася війна», - каже Анатолій Мельничук.

Продуктивно продовжує працювати й відомий вінницький завод «Маяк». Навіть попри складнощі з логістичними шляхами та пошуками нових постачальників сировини, керівництво підприємства створює нові робочі місця, збільшує обсяги виробництва і вже будує плани на майбутнє, зокрема, як «заходити» в 2023 рік.

«Ми також були у підвішеному стані, коли почалася так звана «військова спецоперація». Багато «полетіло» - логістика, доставити комплектуючі було неможливо, з металом проблеми, інфляція, курс валют тощо. Але ми якось викрутилися, підтягнулися, в числі перших почали завозити продукцію новими логістичними маршрутами…Ми швидко переорієнтувалися на Туреччину, оскільки поставки з «Запоріжсталі» припинилися. Завдяки попиту на наше виробництво та можливості працювати в 2-3 зміни, ми підвищуємо зарплату людям. Думаю, на кінець року можемо мати непогані перспективи – але все залежить від ситуації, яка буде в країні. Проводимо закупки на 1-ий квартал і півріччя наступного року, змінюємо постачальників», - сказав голова правління ПрАТ Вінницький завод «Маяк» Василь Терліковський.

Олеся Рудницька

23 вересня, 2022