До суду у Вінниці передали справу путіністки, яка тішилась прильотами «Калібрів»

Новини Вінниці / До суду у Вінниці передали справу путіністки, яка тішилась прильотами «Калібрів»

Маючи російське походження, жінка багато років прожила у Вінниці, мала українське громадянство, але захоплювалась вбивствами українців путінськими нелюдами, ракетними ударами по містам, зокрема Вінниці, тисячами смертей, які сіяли росіяни. Пенсіонерка не приховувала своє «настрої» у соцмережах. Тепер відповідатиме за них та заклики перед судом…

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

«Вінницькою обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно жительки м. Вінниці, громадянки України, уродженки російської федерації за обвинуваченням у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію, вчиненому повторно (ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачена, маючи активну проросійську позицію, систематично поширювала матеріали антиукраїнського характеру у забороненій в Україні соціальній мережі «Одноклассники». Жінка була підписана на численні російські спільноти з антиукраїнським контентом, який підтримувала та поширювала на своїй сторінці.

Для прикладу, обвинувачена публікувала дописи про нагородження російських військовослужбовців «за мужество, героизм и отвагу, проявленные в ходе специальной военной операции на Украине», про те, що пишається «своим» російським президентом путіним, бажала перемоги російській армії у боротьбі з «нацистами» та тішилася «красивыми прилетами «Калибров» по українських містах.

Затримали 65-річну жінку у вересні. Слідством встановлено десятки публікацій зі схожим контентом, які були вподобані та поширені обвинуваченою, а відтак стали доступними тисячам користувачів соціальної мережі.

Протиправний зміст згаданих публікацій підтверджено спеціальною експертизою.

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Олег Верлан

18 жовтня, 2022