До суду передали справу начальника Крижопільського виправного центру через мільйонні збитки держави та схему з продажем агропродукції

Новини Вінниці / До суду передали справу начальника Крижопільського виправного центру через мільйонні збитки держави та схему з продажем агропродукції

Завершено досудове розслідування стосовно керівника «Крижопільського виправного центру № 113» за фактом перевищення влади. Його дії завдали державі збитків на 13,5 млн грн. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Про це повідомляють у пресслужбах ТУ ДБР у Хмельницькому та Вінницької обласної прокуратури.

Наразі відомо, що посадовець «запропонував» фермерському господарству обробляти понад 200 га землі, що перебуває у власності виправного центру. Для цього у січні 2021 року вони підписали 3 протиправні договори. Згідно із ними фермерське господарство отримувало право протягом 10 років вирощувати на цих землях сільгосппродукцію та здійснювати її реалізацію.

Начальник закладу грубо порушив вимоги Цивільного та Господарського кодексів України. Оборудка є незаконною та суперечить чинному законодавству, адже вирощена на землях установи виконання покарань городина мала б йти на потреби державної установи.

За 1 рік подібної «співпраці» установа отримала лише 861 тис. грн в той час, як, за висновком експертизи, сума недоотриманого прибутку склала 13,5 млн грн. Крім того, слідчі ДБР встановили, що виправний центр мав усі можливості, як технічні, так і фінансові, аби здійснювати обробку землі власними силами.

У травні 2022 року посадовцю було повідомлено про підозру та відсторонено від займаної посади. Нині він обвинувачується у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Прокуратура передала справу до суду.