До суду передали справу 66-річного вінничанина, який отримував чималеньку пенсію, але закликав вбивати українців

Новини Вінниці / До суду передали справу 66-річного вінничанина, який отримував чималеньку пенсію, але закликав вбивати українців

У Вінниці викрили чергового любителя Путіна. Досудовим розслідуванням встановлено, що 66-ти річний місцевий мешканець, випускник «Свєрдловського воєнного училища» відкрито підтримував прокремлівські погляди та схвалював збройну агресію росіян.

Про це повідомляють пресслужби УСБУ у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури.

Навіть після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, зловмисник із використанням особистої сторінки у забороненій російській соціальній мережі «Однокласники», висловлював сподівання на перемогу армії агресора та закликав окупантів до захоплення нашої держави. Пенсіонер активно спілкувався з росіянами, використовуючи спеціальне програмне забезпечення для обходу блокування сайту.

Кіберфахівці СБУ встановили, що у своїх антиукраїнських дописах фігурант возвеличував «подвиги» окупаційних військ, які мають «обов’язково перемогти НАТО», фанатично «бив поклони» російським окупантам та у віршах виправдовував збройну агресію рф проти України.

Для прикладу, вінничанин поширював публікації про те, що в Україні стоять «колонны НАТОВцев», які у спілці з «бандеровцами» несуть «разруху и страдания», відтак Росія вимушена від них захищатися.

Також чоловік публічно співчував росіянам, які писали, що втратили когось з рідних «в схватке с укронацистами», називав військовослужбовців ЗС РФ справжніми воїнами та патріотами, цитував російську пропагандистську прозу та поезію. У той же час чоловік отримував чималеньку українську пенсію, як колишній офіцер.

«Ініційовані у межах кримінальних проваджень експертизи засвідчили, що ці матеріали містять публічні заклики до умисних дій з метою зміни меж території України, агітацію до агресивної війни та виправдовування збройної агресії рф проти України», - йдеться у повідомленні.

За викритими фактами, слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозри за наступними статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ст. 436 (пропаганда війни);

- ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Обвинувальний акт стосовно фігуранта Вінницькою обласною прокуратурою скеровано до суду для розгляду по суті.

За скоєне загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Олег Верлан

29 травня, 2023