До Подільського зоопарку зі Словаччини переїдуть унікальні для України тварини

Новини Вінниці / До Подільського зоопарку зі Словаччини переїдуть унікальні для України тварини

Колекцію Подільського зоопарку, розташованого у Вінниці, можуть поповнити татранські козиці, блакитні альпаки, лані європейські, гривисті барани і самка зубра європейського. Вінничани попередньо домовилися про переїзд тварин із словацькими колегами з Кошице.

Колекцію Подільського зоопарку, розташованого у Вінниці, можуть поповнити татранські козиці, блакитні альпаки, лані європейські, гривисті барани і самка зубра європейського. Вінничани попередньо домовилися про переїзд тварин із словацькими колегами з Кошице.

Як зазначають у прес-службі Подільського зоопарку, про придбання звірів керівництво закладу і підприємства «Віноблагроліс» вело перемовини, відвідавши Кошицький зоопарк.   

«Ми висловили побажання, яких би тварин ми хотіли придбати. Вони все обґрунтують і дадуть нам інформацію», - розповів про хід робочої поїздки директор Подільського зоопарку Євген Ткачик.

За його словами, наразі мова йде про придбання молодої самки зубра європейського, самця і самки блакитних альпак, які народились минулого року, а також 3-4 особин лані європейської. В Подільського зоопарку також мають намір оновити кров гривистих баранів, які вже мешкають у Вінниці. У Словаччині якраз цього року народилися самка і самець. Але унікальною для України може стати «колекція» татранських козиць.

«Таких тварин немає в жодному зоопарку України, - підкреслив директор звіринцю. - Їх природній ареал проживання — гори Татри. Це хлопчик і дівчинка 2018 року народження, пара, яка згодом дасть потомство».

Окрім оглядин, вінницькі фахівці вивчали досвід кошицьких колег у пристосуванні звіринцю до сучасних умов, зокрема зміни клімату. До потепління треба підлаштовувати вольєри.

До речі, хоча Кошице –  друге місто за численністю населення в Словаччині – поступається Вінниці за розмірами, але тамтешній зоопарк розташовано на 86 га. Це вдесятеро більше, ніж територія Подільського зоопарку. Аби побачити всіх тварин, потрібно їздити автомобілем…

Географічне розміщення звіринцю теж максимально вдале. Він розташований в яру і на схилах. Частина території заходить в ліс і Татри, що захищає тварин від вітрів і буревіїв. Територією зоопарку течуть природні річечки, які беруть початок в горах. Таке розташування створює тваринам комфортні умови, навіть в умовах глобального потепління. Про забезпечення тварин кормами та всім необхідним дбає Європейський Союз.

«Коли звірі приїдуть до Вінниці, прогнозувати зарано. Після того, як список тварин буде підтверджено словацькими колегами, українські ветеринари нададуть перелік лабораторних досліджень, які необхідно провести тваринам перед переїздом. Крім цього, необхідно укласти договір з брокером і перевізником, який повинен мати відповідну ліцензію на перевезення тварин. Вона має відповідати європейським стандартам.
Татранська козиця є підвидом козиці звичайної. Ця тварина перебуває під загрозою зникнення і занесена до Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи. Тож, сподіваємося, що вінничани зможуть милуватися цією рідкісною твариною», - зазначає Євген Ткачик.