До переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини внесено «Великодні веснянки Новоселівки»

Новини Вінниці / До переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини внесено «Великодні веснянки Новоселівки»

До Вінницького обласного переліку у 2021 році внесено елемент нематеріальної культурної спадщини «Великодні веснянки села Новоселівка». Є припущення, що ця традиція має дохристиянські корені.

«В селі Новоселівка Гайсинської міської громади, є люди, яким не байдужа власна добра традиція, люди, які шанують історію свого краю і з честю передають її новим поколінням.
Споконвіку на другий день Пасхи збиралися на вигоні жителі села і співали веснянки, грали в ігри та ін… Величалися хлопці та дівчата в обрядових піснях, іграх-веснянках, розлягалися від святкового співу луки і поля», - зазначають у департаменті культури і мистецтв Вінницької ОДА.

Це було закликання весни. Обряд передавався із покоління в покоління. Посеред вигону збиралися жителі села. Жінки виконували веснянки «Налетіли журавлі, «Коло млина калина», «Ой погодяно, ой побродяно….».

Потім всі взявшись за руки водили «Кривого танця», до саме з цього танця розпочиналися і закінчувалися великодні дійства.

Хоровод «Кривий танок» має, на думку наших пращурів, магічну силу. Їх водять у вигляді кола, кривої лінії або підкови. За «Кривим танком» виконували веснянки «А довгої лози», «А шум ходить», «Заплетемо ліс, ліс на парубків біс,біс», « А в городі кладочка», «Розплетемо ліс,ліс на парубків біс,біс». Далі учасники дійства розділяються на два гурти і стають один на проти одного виконуючи веснянка-гра «А ми просо сіяли». Потім стають в круг, а одна дівчина в колі ходить, а за колом хлопець і виконують ті дії, які звучать у веснянці-грі «Царівна».

Далі вибирають іншу пару, які ходять в середині кола і показують, що звучить у пісні «По бережку». За нею йде інша «Ой як,як милого посадити», під час якої учасники беруться за руки, утворюють коло. Одна дівчина стоїть уколі і вибирає собі пару, а потім зображають все в рухах.

Однією з веселих ігор є «Ой повідай, козле». Під час якої всі учасники по черзі виконують дії, які оспівуються у веснянці. Не забували і про маленьких учасників - для них співали «Подоляночку».

І по сьогоднішній день жителі села підтримують традиції веснянок, щоб прищепити дітям та молоді любов до вивчення звичаїв та традицій українського народу. Вони збираються тільки вже на подвір`ї сільського клубу, щоб разом із учасниками народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Надія» поспівати веснянок пограти в жартівливі весняні ігри, поводили хороводи.

Популярним на святі весни стало випікання «жайворонків». Це дуже давня традиція, коли господині пекли фігурки пташок із тіста, з якими діти вибігали надвір і закликали весну. Потім цими пташечками прикрашали великоднє деревце.

Учасники дійства співають старі і нові весняні пісні, і добре знані всім у селі. Їх спів підхоплюють жителі села і все перетворюється в одну велику, щасливу великодню родину.

Олеся Рудницька

30 листопада, 2021