До кінця січня у податковій чекають на сплату важливого податку на доходи

Новини Вінниці / До кінця січня у податковій чекають на сплату важливого податку на доходи

За два дні настає останній день сплати (в січні) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від отриманих відсотків за банківськими рахунками та депозитами. Тобто, фізичним особам та фізособам-підприємцям, які не належать до І-ІІІ груп, потрібно встигнути до 28 січня 2022 року.

Про які доходи йдеться

ПДФО від отриманих відсотків за банківськими рахунками та депозитами оподатковується 2 види доходів. За Податковим кодексом, це:

  • нараховані відсотки на поточний чи депозитний банківський рахунок;
  • нараховані відсотки на вклади члена кредитної спілки.

Яка ставка податку на депозити у 2022 році

Відсотки за депозитами оподатковуються за загальною ставкою 19,5%. В тому числі:

  • податок з доходів – 18%;
  • військовий збір – 1,5%.

Як розраховувати суму податку

Якщо сума депозиту – 10 000 грн, річна процентна ставка – 10% річних, а термін розміщення – 1 рік, то сума податку до сплати складе 195 грн. Формула розрахунку: (10000 грн х 10%) х 19,5%.

За рік вкладникові буде нараховано 1 000 грн відсотків (10 000 грн х 10%). І після їхнього оподаткування (195 грн) він отримає 805 грн (1 000 - 195 грн).

Хто і коли сплачує податок на депозит

За Податковим кодексом, відсотки, отримані від банку використання коштів на рахунку (як депозитному, і поточному) є пасивним доходом. Отже, вони не включаються до доходу фізосіб-підприємців (ФОПів), які є платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп.

ПДФО із відсотків за депозитом сплачує банк – у момент нарахування відсотків за депозитом на рахунок підприємця. Щомісячно банк перераховує загальну суму податку до бюджету України без зазначення:

  • конкретних прізвищ вкладників;
  • величини утриманих відсотків у кожному їх.

Проте краще перевірити, чи сплачені відсотки, адже потім запитають саме у вкладника.