Для завершення реконструкції Батозької у Вінниці тендер на трамвайні рейки оголосили швейцарські партнери

Новини Вінниці / Для завершення реконструкції Батозької у Вінниці тендер на трамвайні рейки оголосили швейцарські партнери

Швейцарське бюро співробітництва в Україні у співпраці з уповноваженим консультантом щодо реалізації проєкту «Цюріхський трамвай для Вінниці» – Rubi Bahntechnik та КП «Вінницька транспортна компанія» 11 жовтня оголосило міжнародний тендер на закупівлю трамвайних рейок для завершення реконструкції трамвайного полотна по вулиці Батозькій.

Про це повідомляють у Вінницькій міськраді.

Реконструкція вулиці почалась минулого року, ще тривала на початку 2022-го. Проте через повномасштабну російську агресію призупинена. Причин декілька, зокрема обмеження фінансування з міського бюджету, накладені урядом. Залучення швейцарців дозволить завершити роботи та відновити проїзд транспортом по Батозькій.  

Варто зазначати, що прокладання трамвайного полотна відбуватиметься за технологією «оксамитовий шлях». Основною перевагою цієї технології є, майже, повна ліквідація стиків між коліями, що дасть змогу забезпечити відсутність стуку коліс. Це підвищить швидкість руху і комфорт для пасажирів. Також це дасть змогу зменшити зношення коліс трамвая та верхньої будови колії. Приклад «оксамитового шляху» - вулиця Соборна та окремі ділянки Келецької.

У мерії нагадують, що через обмеження фінансування місцевих програм не було можливості закупити трамвайні рейки для завершення реконструкції трамвайного полотна до Залізничного вокзалу. У зв’язку з цим міська влада вирішила звернутись за допомогою до швейцарських партнерів. Після проведення переговорів, експертиз і погодження технічних характеристик Швейцарське бюро співробітництва в Україні оголосило міжнародний тендер на закупівлю трамвайних рейок.

«Через обмеження воєнного стану ми не мали можливість завершити реконструкцію трамвайного полотна на вулиці Батозькій, – каже директор департаменту транспорту та міської мобільності Андрій Сорокін. – Через це ми звернулись за допомогою до наших партнерів з Швейцарської Конфедерації. Після завершення всіх процедур закупки та передачі ми зможемо завершити роботи з реконструкції. Маємо надію, що у найближчому майбутньому буде відновлено рух трамваїв до Залізничного вокзалу».

З тендером можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, співпраця Вінниці з Швейцарією у різних сферах триває вже 15 років. Наразі триває другий етап проєкту «Цюрихські трамваї» за яким Вінниця має отримати 35 трамваїв «Tram 2000». Під час першого етапу (2006-2011 роки) Вінниця отримала 116 трамвайних вагонів.

Олеся Рудницька

13 жовтня, 2022