Для запобігання підтопленню на півдні Вінниччини будують загорожі з піску

Новини Вінниці / Для запобігання підтопленню на півдні Вінниччини будують загорожі з піску

Через скиди води із водосховища Дністровської ГЕС, зростає ймовірні підтоплення у прибережних зонах Могилів-Подільського та Ямпільського районів Вінниччини. Спецтехніку швидкого реагування рятувальники вже відправили на південь регіону.

Через скиди води із водосховища Дністровської ГЕС, зростає ймовірність підтоплення у прибережних зонах та населених пунктах у Могилів-Подільському та Ямпільському районах Вінниччини. Спецтехніку швидкого реагування рятувальники вже відправили.

Жителів Ямпільського району Вінницької області в райдержадміністрації попереджають про підтоплення.

«Ямпільської РДА відповідно до рішення районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, організовано цілодобове чергування в результаті паводку на річці Дністер і можливого підтоплення. Інформування буде здійснюватися кожні дві години. Просимо не сіяти паніку і зберігати спокій», - йдеться в одній з публікацій.

Станом на 16:00 рівень води в річці Дністер становить 4,65 м, скиди на Новодністровської ГЕС - 2050 куб.м / сек.

«Частково підтоплені присадибні ділянки в с. Михайлівка, Велика Кісниця, Цекинівка і в м.Ямполі. Доводимо до вашого відома, що при висоті рівня води в Дністрі 5,6 м від нульового рівня можливе підтоплення будівель», - попереджають в РДА.

Зазначимо, що місто Ямпіль та Ямпільський район розташовані нижче за течією Дністра від Могилева-Подільського. Тому відчули води спочатку саме там… У прес-службі міськради про підтоплення вулиць на околиці говорили ще у полудень.

Міський голова Петро Бровко попередив, що вода буде триматися до двох діб. За його словами, через те, що дощі вище за течією тривають, можлива ще одна хвиля паводку сьогодні ввечері.

Укргідрометцентр напередодні попереджав, що в залежності від величин тимчасових скидів води Дністровської ГЕС рівень води Дністра в створі поста Могилів-Подільський може піднятися до небезпечних відміток початкового затоплення водами р. Дністер прирічкових ділянок і окремих об'єктів в районі м Могилів-Подільський та окремих населених пунктів у Вінницькій області, прилеглих до русла річки.

Додамо, що сккид води викликано необхідністю пропуску дощового паводку, який виник внаслідок дуже сильних опадів у верхів'ях Дністра. Тим часом в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Закарпатській областях в результаті сильних злив протягом 22-23 червня були підтоплені майже 200 населених пунктів. На Прикарпатті троє людей загинули від стихії, ще одна людина зникла безвісти. У Чернівецькій, Івано-Франківській і Львівській областях через повінь були евакуйовані майже 400 осіб.

Наразі стало відомо, що до Могилева-Подільського спрямували спецтехніку швидкого реагування. Як повідомляють у Вінницькій ОДА, в чотирьох місцях розпочнуться роботи по укріпленню зон підтоплення мішками з піском

«Підприємство «Камелот» надає 7 тонн піску для формування стримуючих укріплень. Це вже 80% успіху. До Могилева прямує спецтехніка швидкого реагування», - цитує відомство начальника ГУ ДСНС у Вінницькій області Руслана Шевчука.

Згідно з повідомленням, мерія Могилева-Поділського постійно комунікує з Дністровською ГЕС щодо резервів водосховища та обсягу скидів води. Всі служби працюють в режимі 24/7. У місті вже підготували необхідний продовольчий резерв, визначили місця для евакуації людей.