Для створення агрохабу з французами Вінниця передбачила у бюджеті 1,5 млн гривень

Новини Вінниці / Для створення агрохабу з французами Вінниця передбачила у бюджеті 1,5 млн гривень

Під час стартової зустрічі у Вінниці делегації французького міста Діжон і регіону Бургундія Франш–Конте з місцевими посадовцями обговорювались загальні питання. Проте міський голова Сергій Моргунов зазначив, що певний рух від слід до діла є, адже для створення агрохабу,ідеї, яка значилася пріоритетною з 2019 року, Вінниця заклала у бюджеті 1,5 млн грн.

Під час стартової зустрічі у Вінниці делегації французького міста Діжон і регіону Бургундія Франш–Конте з місцевими посадовцями обговорювались загальні питання. Проте міський голова Сергій Моргунов зазначив, що певний рух від слід до діла є, адже для створення агрохабу,ідеї, яка значилася пріоритетною з 2019 року, Вінниця заклала у бюджеті 1,5 млн грн.   

Нагадаємо, знайомство представників Вінниці та Діжону розпочалося у 2019-му. Тоді, за ініціативи міського голови Сергія Моргунова, вінницька делегація вперше відвідала це французьке місто, а потім були переважно онлайн і офлайн зустрічі. Вони допомогли визначили чотири напрямки співпраці. Один з них - створення агрокластера за участю промислових компаній та агровиробників Вінниці та Вінницької області спільно з компанією «VITAGORA», створення агрохабу, покращення системи питного водопостачання i водовідведення, а також управління водними ресурсами, що використовуються для сільського господарства

«Мені приємно, що ця співпраця не обмежилася тільки на рівні міст Вінниці та Діжона, а й розширилася на Вінницьку область та регіон Бургундія Франш – Конте. Саме така ідея виникла, коли наша делегація перебувала в Діжоні. Важливо, що це сприяє розвитку дружніх стосунків не тільки між нашими містами, а й між Францією та Україною. Сподіваюся, що перебування наших гостей у місті Вінниці буде продуктивним, і ми отримаємо гарний підсумок для продовження спільної роботи. Можливо, це будуть і додаткові ідеї. Важливо, що за цих два роки нашої співпраці ми чітко визначили чотири пріоритетних напрямки, в яких потрібно рухатися. І є конкретні зрушення. Ми вже передбачили у бюджеті громади 1,5 млн грн для розвитку агрохабу », - зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Заступник голови Вінницької ОДА Сергій Здітовецький зазначив, що Вінницька область зацікавлена у вивчені успішних практик європейських країн щодо розвитку агробізнесу та аграрних інновацій. 

В свою чергу заступник голови обласної ради Дмитро Чаленко зауважив, що Франція є одним із провідних партнерів Вінницької області. Та додав, що співпраця територіальних громад різних країн – важливий напрямок роботи. 

Відзначили зацікавленість у подальшому розвитку взаємин і французькі партнери.

«Вінниця та «VITAGORA» зацікавлені у продовжені співпраці, звісно, пандемія дещо перешкодила нашій роботі. Однак ми працювали у режимі відеоконференцій. Важливо, що нас підтримує Міністерство закордонних справ Франції та Посольство Франції. Через місяць запланований візит української делегації до Франції. Візит буде пролягати через Париж, і далі до Діжона. Це важливий візит, адже ми хочемо розвивати конкретні напрямки співпраці між Україною та Францією. Ми плануємо вас познайомити з французьким фермером, який наразі працює в Україні у Солотвино. І він зацікавлений у розвитку своєї діяльності на території Вінницької області. Думаю, що після візиту до Діжона з’являться й інші аграрії, які зацікавляться співпрацею з Україною. Сподіваюся, що восени ми зможемо знову приїхати, щоб обговорити конкретні кроки нашої подальшої співпраці», - сказав президент компанії «VITAGORA» П’єр Гез. 

А президент компанії «BETEN INGENIERIE» Жан Рош зауважив, що для ефективного партнерства важливо якомога краще вивчити запити кожної із сторін.

«Ці три дні, які ми проведемо у Вінниці, дуже важливі, щоб члени нашої делегації зрозуміли якомога точніше очікування Вінницької області. Відповідно, за результатами цього візиту, ми можемо підготувати програму візиту у Францію таким чином, щоб організувати зустріч з тими підприємствами, які максимально можуть відповідати на ваші запити. Основна мета – це харчова безпека та екологічний підхід до розвитку сільського господарства на наступне десятиліття», - зазначив французький бізнесмен.

Перший день перебування французької делегації у Вінниці досить насичений. На його початку у Хабі «Місто змістів» презентували ключові напрямки співпраці. Після чого представники французької делегації розділяться на дві групи. Одна група познайомиться з провідними підприємствами агропромислової галузі міста та області, інша - спілкуватиметься із студентами та викладачами Вінницького національного аграрного університету, відвідає Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН тощо. 

Олеся Рудницька

7 червня, 2021