«Дівчино не журися, на осінь віддасишся» - співають мешканці села на Вінниччині на святі, яке увійшло до спадщини ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Дівчино не журися, на осінь віддасишся» - співають мешканці села на Вінниччині на святі, яке увійшло до спадщини ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Великодні гуляння у селі Розкоша, яке має чотирьохсотрічну історію, увійшли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Селяни з Вінниччини пронесли та зберегли через століття звичай, в той же час, як матеріальні об‘єкти зникли

Великодні гуляння «Водити Володаря» у селі Розкошівка Теплицького району, які мають чотирьохсотрічну історію, увійшли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Селяни з Вінниччини пронесли та зберегли через століття звичай в той же час, як матеріальні об‘єкти зникли.

Ось, наприклад, церква. Саме від неї, раніше розпочинались великодні гуляння. В 1929 році храм було зруйновано, але люди досі збирається на цій місцині, яка отримала назву Степок.

Церковна книга, тобто такий собі архів, в кому зберігались усі записи про народження та смерть розкошівчан, теж зникла. Щоправда, сталось це трохи пізніше – в роки другої світової війни.

Тож нині про розкошівчан можна дізнатися більше з обряду, ніж з архівних книжок. Судячи з усього, селяни любили активний відпочинок, тобто не сиділи вдома за чаркою, а водили хороводи селом три дні.

До речі, якщо в перші два в них приймали участь і старі, і малі, то третій був переважно «днем молоді».

А ще розкошівчани були оптимістами та вірили, що кожна дівчина знайде своє щастя і обов‘язково створить родину.

«Калино не гнися,

Дівчино не журися,

На осінь віддасишся».

Слова збереглися, танок теж, змінилась тільки локація, тепер «гуляють» від місця, де була церква і до клубу.

Будемо сподіватись, що пройде час, не буде вже й того клубу, а звичай «Водити Володаря» та обіцяти дівчатам заміжжя збережеться.

Марина Карабай

8 жовтня, 2020