Дев’ятирічна вінничанка стала першою дитиною в Україні, яка опанувала гру на харківській бандурі

Новини Вінниці / Дев’ятирічна вінничанка стала першою дитиною в Україні, яка опанувала гру на харківській бандурі

У Вінниці відбувся вечір-презентація бандури, який організувала член Національної спілки кобзарів України, викладач-методист Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Леонтовича Марина Залізняк із своїми учнями.

У Вінниці відбувся вечір-презентація бандури, який організувала член Національної спілки кобзарів України, викладач-методист Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Леонтовича Марина Залізняк із своїми учнями.

Вінничани та гості міста мали можливість послухати гру на академічній та старосвітській бандурах. Роздинкою заходу став виступ маленької бандуристки та співачки Софії Аль-Хадіді на унікальній бандурі харківського типу, яка у свій час була забута в Україні. Вінничанка - перша дитина в України, яка опанувала гру на харківській бандурі у віці 9 років. Її інструмент існує в єдиному екземплярі та був створений саме для Софійки відомим львівським майстром-бандуристом Віктором Рубаєм – учнем авторитетного майстра Василя Герасименка.

«На бандурі харківського типу я граю вже чотири місяці. На цьому інструменті виконую композиції як лівою, так і правою рукою, до того ж всіма пальцями (на інших бандурах ліва рука застосовується значно менше – авт.). Мені дуже подобається, як ця бандура звучить, її мелодійність», - каже маленька бандуристка Софія Аль-Хадіді.

Інструмент для дівчинки виготовляли майже два роки і нині він є експерементальним, адже має механізм для зміни тональності. За словами викладачки та наставника Софійки – Марина Залізняк, бандуру робили на замовлення, адже харківські бандури, які є у світі, мають великі розміри й не підходить для маленької дитини.

«Ця бандура зроблена за кресленням Гната Ходкевича, відомого бандуриста, віртуоза і конструктора. Він удосконалив Харківську школу бандури і на її базі створив харківську бандуру. Цей інструмент має великі технічні можливості . Тут рівноправно використовується ліва і права рука і всі 10 пальців. Інструмент має таке звуковидобувння, яке приближено до фортепіаного. Під час тоталітарного режиму харківська бандура була знищена на теренах України»,  - розповідає Марина Залізняк.

Щоправда, каже Марина Залізняк, сьогодні весь світ грає на бандурах харківського типу, а в Україні своє, рідне лише відрожджують.

«Школа Гната Хоткевича набула неабиякої популярності. Однак під час тоталітарного режиму в радянській Україні її заборонили. Представники цієї школи зазнали репресій за проукраїнський світогляд і вірність традиціям й були змушені назавжди покинути Україну. Ті, хто залишився, були заарештовані та розстріляні, як і сам Хоткевич. Збереглася унікальна харківська бандура завдяки бандуристам, які виїхали за кордон. Я була на всесвітньому конгресі бандуристів і дуже здивувалася, бо майже весь світ грає на харківських бандурах», - розповіла Марина Залізняк.

За її словами, сьогодні в Україні харківським способом гри володіють Дмитро Губ'як з Тернополя, Тарас Лазуркевич та Олег Созанський зі Львова і вже маленька бандуристка із Вінниці Софія Аль-Хадіді.