Децентралізація на Вінниччині: сімейний бізнес чи розвиток громади? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Децентралізація на Вінниччині: сімейний бізнес чи розвиток громади? (ВІДЕО)

Перипетії навколо формування ОТГ на Гайсинщині не вщухають. Якщо стисло то справи такі: частина сіл району мали план приєднатися до Гайсина, мотивація цього кроку виглядає цілком логічною: загальний бюджет Гайсинської ОТГ після об'єднання складе 252 мільйони. Але сільський голова Гранова плекає надії створити свою ОТГ і втримати владу в своїх руках, але вже на більшій території. Є підозра, що все через землю, якої чимало у родини «голови-революціонера».

Перипетії навколо формування ОТГ на Гайсинщині не вщухають. Якщо стисло то справи такі: частина сіл району мали план приєднатися до Гайсина, мотивація цього кроку виглядає цілком логічною: загальний бюджет Гайсинської ОТГ після об'єднання складе 252 мільйони. Але сільський голова Гранова плекає надії створити свою ОТГ і втримати владу в своїх руках, але вже на більшій території. Є підозра, що все через землю, якої чимало у родини «голови-революціонера».

Про це йдеться у сюжеті телеканалу "Вінниччина".

За розрахунками  економістів, у разі приєднання усіх охочих сільських громад  до Гайсина, новоутворена ОТГ буде спроможною громадою і матиме ресурс для розвитку.

«По тих розрахунках, які ми бачили, коли об’єднаються цих 4 сільських ради з Гайсинською, то буде загальний бюджет складати 252 мільйони. Ну звичайно добавляться на утримання школи, садочки, але і залишиться біля 6 мільйонів гривень на економічний розвиток громади, це дороги, освітлення і тому подібне», - зазначає заступник гайсинського міського голови Володимир Бабій.

Остання сесія Гайсинської міської ради, яка мала приймати рішення про об’єднання, провалилась. Депутати повели себе в край дивно, майже половина просто не прийшли на сесію.

«Сесія міської ради мала розглянути план, схвалити вже. Дивно, депутати не зійшлися на ту годину коли мала бути сесія. Вона мала бути о 10 годині. Порішали ще не відкриваючи сесію, про те, що потрібно порадитися, як далі має бути. Вони там засідали, обговорювали, але жодного з працівників міської ради - тих людей, які займалися підготовкою, які працювали з документами, в яких на руках були рішення, протоколи громадських обговорень, - нікого не запросили. Не запитавши в якому стані, що і як, звідти вийшли і одноголосно проголосували, щоб перенести питання розгляду Гайсинською міською радою на чергову сесію. Часу та дати не було встановлено»,-  розповідає Володимир Бабій.

фото - На сесію Гайсинської місьради завітала місцева поліція на чолі з сином Гранівського сільського голови. Враховуючи, що син Віктора Боднюка - Максим нещодавно був переведений на посаду заступника начальника Гайсинського відділу поліції, то появу поліціянтів, та й взагалі, їх активну участь й використовування останнім часом у процесі децентралізації району, наврядчи можна назвати - випадковістю

Зовнішнім фактором цілком могла стати позиція Гранівського сільського голови Віктора Боднюка, в планах якого створити Гранівську ОТГ. Його мотивація - Гранів був адміністративним центром та навіть отримав свого часу Магдебурзьке право. Щоправда Віктору Боднюку байдуже, що всі ці події відбувались ще за часів Жовтневої революції. Сьогодні населення Гранова 2,5 тисячі, щоправда село доглянуте, є газ, водогін, комунальне підприємство з вивозу сміття, працює соціальна сфера, втім те, що достатньо для громади одного села не факт що вистачить для ОТГ. Зараз бюджет Гарнова стоновить 3,5 млн. грн..  І навіть після об'єднання з Михайлівкою і збільшення бюджету до 5-7 млн. грн., Гранівська ОТГ все одно буде не спроможною себе забезпечити через відсутність належної інфраструктури.

Сьогодні Гранову пропонують приєднатися до Краснопільського ОТГ. Віктор Боднюк каже, що цей варіант неприйнятний, і наголошує, робиться це, аби відібрати землю у громади з метою передати їх одній з агрокорпорацій. Втім він не дуже афішує той факт, що його родина є найбільшим орендарем земель громади.

«Будучи сільським головою, я жодної сотки землі собі не взяв, жодної сотки землі не взяв», - запевняє В.Боднюк.

«Але кажуть, що є підприємство вашої дружини, що володіє землею в громаді», - уточнює журналіст ТРК.

«І що? Мені з дружною розійтися?», - ритоично відповідає запитаннями сільський голова.

Ситуація залишається складною і останнє слово мають сказати мешканці громад.  Але одне можна констатувати точно, відкрита війна з сільськогосподарськими підприємствами у Гранові, що почалася із захоплення земель під власні господарства - це крок до зубожіння громади через брак коштів у бюджеті потенційної ОТГ. Нині ставка земельного податку в Гранові одна з найнижчих у районів. А це пряма втрата доходів бюджету й орендна плата, з якої недоплачує фермерське господарство податків.

admin

27 серпня, 2019