Деталі найгучнішої афери у Вінниці: фейкові антикорупцірнери вимагали $50 тисяч за «перемогу на виборах ректора ВНМУ»

Новини Вінниці / Деталі найгучнішої афери у Вінниці: фейкові антикорупцірнери вимагали $50 тисяч за «перемогу на виборах ректора ВНМУ»

Оскільки до відтермінування виборів ректора Вінницького національного медуніверситету боротьба між кандидатами була доволі запеклою, вона привернула увагу досвідчених аферистів національного рівня. Вони спробували «розвести» одну з кандидаток на гроші. У підсумку київського «куратора» схеми та його вінницького «поплічника» затримано.

Наразі NaПарижі відомі усі прізвища потерпілих та фігурантів цієї найгучнішої шахрайської справи. Проте почнемо з офіціозу.

Як повідомляють пресслужби ДБР, УСБУ та Вінницької обласної прокуратури, викрито шахраїв які, прикриваючись гучними посадами, намагалися «заробити» на виборах ректора. Назву закладу не називають. Мова про ВНМУ ім. Пирогова.

За даними слідства, підозрювані є членами громадської організації, яка позиціонує свою діяльність як антикорупційну. Водночас чоловіки видавали себе за співробітників так званого «Антикорупційного комітету при Верховній Раді України», «прикриваючись» підробленими посвідченнями, «клонованим» вебсайтом, юридичними адресами тощо.

Окрім посилання публікуємо сторінку з прізвищем очільника організації Андрія Фещенка.

Саме у цьому «статусі» на початку жовтня підозрювані запропонували «допомогу» кандидатці на посаду ректора. З певних міркувань її прізвище не називаємо. Так от, за 50 тисяч доларів аферисти обіцяли «залучити власні зв’язки в органах центральних влади», скасувати наказ профільного міністерства, який перешкоджає їй бути призначеній на постійну посаду в установі  та посприяти обранню.

Жінка на словах проявила зацікавленість в пропозиції, проте відразу звернулася до правоохоронців. Зловмисників було затримано «на гарячому» під час отримання авансу в 20 тисяч доларів.

Один зі зловмисників представлявся керівником відокремленого підрозділу антикорупційного комітету у Вінницькій області при Верховній Раді, інший – головою антикорупційного комітету при ВРУ.

На фейковому сайті очільником організації вказано Андрія Фещенка. Саме його «взяли» на вимаганні. За інформацією з власних джерел, керівником «по Вінниці» є 50-річний Віктор Бахмат.

Силовики зауважили, що зловмисники не мають жодного відношення до роботи в антикорупційних органах чи парламенті.

Нині обом фігурантам повідомлено про підозру в підбурюванні до надання неправомірної вигоди та заволодінні чужим майном шляхом обману (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

На сьогодні судом щодо них застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Надалі справа буде передана за підслідністю до інших правоохоронних органів.

P.S. Згодом Вікторія Петрушенко розповіла нові деталі гучної справи про шахрайство.