Деталі ювелірної спецоперації партизанів у Білорусі: як вдалося знищити російський флагманський літак А-50

Новини Вінниці / Деталі ювелірної спецоперації партизанів у Білорусі: як вдалося знищити російський флагманський літак А-50

На російський військовий літак ДРЛО А-50, пошкоджений на аеродромі Мачулищі у Білорусі 26 лютого, було здійснено атаку дронами. Найскладнішою та найважливішою частиною спецоперації була підготовка евакуації людей, які її виконали.

Деталі «демілітаризації» російського радіолокаційного літака розповів керівник білоруської ініціативи ByPol Олександр Азаров в інтерв'ю Білоруській службі «Радіо Свобода». Він зазначив, що вказана акція – справа рук саме білоруських партизанів, а не українських спецслужб, як розповідають «лукашисти».

За словами активіста, літак А-50 був флагманським в армії РФ. Його основним завданням було проведення розвідки української території, а в повітря він піднімався разом з носіями  гіперзвукових ракетних комплексів «Кинджал». Саме цей літак-розвідник виконував наведення на об'єкти в Україні, по яких окупанти завдали ударів.

За словами Азарова, таких літаків у Росії мало – від 4 до 9. Вартість кожного – 330 мільйонів доларів.

Азаров підтвердив, що А-50 було атаковано безпілотниками, однак відмовився назвати їх кількість.

«Але можу підтвердити, що це була атака дронами. Нехай спецслужби самі попрацюють і спробують визначити, скільки їх було», – наголосив активіст.

Також за його словами, найскладнішим в операції було безпечно вивести людей, які її здійснили. Їх було кілька. Однак наразі ці партизани уже покинули Білорусь і перебувають у безпеці.

Тим часом білоруси, які 27 лютого перетнули білорусько-польський та білорусько-литовський кордони, розповіли про посилення перевірок на виїзді. Прикордонники детально оглядали речі кожного, хто покидав країну, хоча раніше перевіряли тільки паспорти.

Водночас, як повідомило видання NEXTA із посиланням на власні джерела, білоруські силовики розіслали орієнтування на чоловіка, який нібито «вчинив особливий тяжкий злочин у м.п. Мачулищі». Розшукується уродженець Криму Швець Микола Володимирович, 1993 року народження. Водночас, чи пов'язаний розшук чоловіка з вибухами на аеродромі – поки що невідомо.

Також відомо, що після інциденту з літаком у Мачулищах самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 27 лютого провів вузьку нараду із силовиками, де зобов’язав посилити безпеку.

Олег Верлан

27 лютого, 2023