Дешевий фальсифікат вершкового масла «завоював» полиці і покупців

Новини Вінниці / Дешевий фальсифікат вершкового масла «завоював» полиці і покупців

Близько 40-50% вершкового масла з ціною до 40 грн за пачку, що продають в Україні, є підробкою. Замість молочного продукту покупцям підсовують маргарин. Фальсифікатом торгують в основному на ринках, причому навіть офіційних (тобто їх перевіряють контролюючі органи).

Такий результат показала лабораторна перевірка масла, яку провів виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.

Для перевірки він обирав масло українських та білоруських виробників за ціною, нижчою за 40 грн за пачку (зокрема те, що продавалося за знижками). Чотири зразки для дослідження купили у великих супермаркетах – це масло власних марок «Ашана», «Новуса» та «Великої Кишені», а також «Яготинське».

Ще чотири зразки з ринку – три білоруських та одне «Таращинське». Також для порівняння придбали два види фермерського продукту на вагу за ціною 220-280 грн/кг (тобто вже дорожче ніж до 40 грн за пачку).

Перевірка в лабораторії показала, що 40% купленого масла є фальсифікатом. Причому підробками виявилися всі зразки з ринку, крім фермерського (який дорожчий). Таким чином, якщо купувати фасоване вершкове масло за ціною до 40 грн, шанс нарватися на підробку становить уже 50%.

«Виходить, що з масла дешевше за 40 грн чотири підробки, чотири справжніх. І це ми ще не перевірили, чи чесно вказано відсоток жирності», – сказав М.Несміянов.

Експерт також надав документ про результати тестування. При цьому у лабораторії зазначили, що результати перевірки їх не дуже здивували.

«Ми раніше проводили такі дослідження, були різні постачальники, різні замовники. І ми бачили, що відсоток підробок високий. Але 40% – це дуже багато. У попередні роки було менше», – розповіла співробітниця лабораторії.

М.Несміянов також звернув увагу, що серед справжнього вершкового масла не виявилося жодного зразка продукту екстра-класу (з жирністю 80-85%). Тобто купити за ціною до 40 грн масло такої жирності неможливо, наголосив експерт.

Приміром у Вінниці масло часто не перевіряють, але можна припустити, що відсоток фальсифікату буде схожим.

Олеся Рудницька

5 лютого, 2022