«Десатанізація» по-кремлівськи, або Скільки сатаністів у Росії?

Новини Вінниці / «Десатанізація» по-кремлівськи, або Скільки сатаністів у Росії?

Офіційно у «скрєпній» Росії домінують дві релігії. Це православ’я та іслам сунітського толку. Проте сторіччями існують й інші віросповідання, а щодо «різнобарвних» сект, то країна завжди вирізнялась серед сусідів релігійними течіями, які свого часу «експортувала», зокрема й до України. До речі, саме Москва та околиці традиційно вважаються осередком сатанізму.

Приводом для повномасштабної війни у Росії нібито була «денаціфікація» та «демілітаризація» України. Після перших невдач у Кремлі почали відмовлятись від складних для розуміння термінів. Втім, нещодавно вигадали новий…

У Раді безпеки РФ нібито серйозно заговорили про необхідність так званої «десатанізації» України. Помічник секретаря Ради безпеки Росії Алєксєй Павлов сказав про нібито «сотні сект, які діють в Україні».

«Вважаю, що з продовженням «спеціальної військової операції» стає дедалі затребуваним проведення десатанізації України, або, як влучно висловився голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, її «повної дешайтанізації», - висловився росіянин.

Більш того, Павлов згадав про «осквернення поклонного хреста у Києві в 2015 році», що нібито стало свідченням дій язичників та «Церкви сатани».

От в Україні вже кепкують з чергового «висловлювання», яке підхопили росЗМІ за дефіциту «позитивних новин з фронту». Проте нічого дивного немає, адже Павлов нагадав про давнішню проблему Росію, але, і для росіян це не вперше, «перевів стрілки».

Між тим, за офіційними даними РФ, які ще не приховали, сатаністи є великою силою у Росії, а їх течії доволі поширені з 1980-их. У РФ нараховується до 100 тисяч сатаністів, а з 2003 року за тими, хто поклоняється дияволу, слідкує МВС.

Це не жарт. Для Росія проблема сатаністів була та є настільки актуальною, що при Міністерстві внутрішніх справ функціонує спеціальний відділ по розслідуванню діяльності сатаністських груп.

Повернемося до витоків. У 1990-2010-і роки у російських судах щороку розглядали справи по одній чи двох різних сатаністських сект. Явище було поширене не лише у Москві та центральних регіонах, а й у Сибіру. Потім публікувати факти стали рідше, хоча іноді вони висвітлювались.

Попри це у 2016 році у Росії Мін’юст навіть офіційно зареєстрував «Сатанинську церкву РФ». Після тривалого тиску з боку РПЦ та депутатів Держдуми у 2017-му її діяльність офіційно призупинили. Хоча й після цього у пресі підтверджували, що осередки залишились у Москві, Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону.   

Жодні «утиски» у «скрєпній» Росії не припиняли ритуальні вбивства. Приміром, у серпні 2021 року росЗМІ вказували на діяльність «Церкви темряви», яку заснували уродженці Ярославської області. На лаві підсудних опинились лише лідери, яких звинувати у вбивствах, інші сектанти переховувались.   

У вересні 2021 року росЗМІ писали, як подружжя сатаністів з Москви вбивали людей під час обрядів. Вони належали до секти «Легіон темряви». Видання, яке вважається рупором російської пропаганди, визнає, що – далі мовою оригіналу - «в современной России оккультные практики, язычество и сатанизм уже не считаются пережитками прошлого. В сети можно найти сотни тематических групп и пабликов».

А у липні 2022 року поруч з Москвою мав відбутись рок-фестиваль Metal Over Russia, який відмінили лише після скарг жителів області на «сатаністів».

Аналізуючи ситуацію у Росії, NaПарижі навіть не намагався перераховувати всі згадки про російських сатаністів у пресі чи кількість вбивств, пов’язаних з ритуалами сектантів протягом останніх років. Складається враження, що істинну чисельність намагаються замовчувати, аби не дискредитувати роботу «спецвідділу» МВС та РПЦ на чолі з патріархом Кірілом, який, за неофіційними даними, щороку втрачає по кілька відсотків пастви.

Прихильники диявола є проблемою для РФ, яка зрозуміла населенню, адже населення часто стикається з побідними сектами, тому у Кремлі вирішили, що краще нічого не вигадувати, а нею пояснити «священну» війну.

Олег Верлан

25 жовтня, 2022