Державна фіскальна служба у Вінницькій області запрошує вінничан, які мають пільги на сплату земельного податку, писати відповідні заяви

Новини Вінниці / Державна фіскальна служба у Вінницькій області запрошує вінничан, які мають пільги на сплату земельного податку, писати відповідні заяви

Останнім часом до ДФС у Вінницькій області звертається велика кількість вінничан за роз’ясненнями щодо сплати податку на землю для приватних будинковолодінь. Багато домовласників мають пільгу і звільняються від сплати цього податку. Які це категорії населення і куди людям потрібно звернутись, щоб отримати пільгу, - пояснив заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області Ігор Бондар.

Останнім часом до ДФС у Вінницькій області звертається велика кількість вінничан за роз’ясненнями щодо сплати податку на землю для приватних будинковолодінь. Багато домовласників мають пільгу і звільняються від сплати цього податку. Які це категорії населення і куди людям потрібно звернутись, щоб отримати пільгу, - пояснив заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області Ігор Бондар.

- Відповідно до Податкового кодексу України гранична ставка податку на землю з цільовим призначенням «Для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» може бути встановлена на рівні 3% від  її нормативної грошової оцінки. У Вінниці вона складає вдесятеро менше – 0,3 %. Наприклад, у Чернівцях за рішенням органів місцевого самоврядування – це 1%, у Дніпрі – 0,8%.

Але я хотів би наголосити на тому, що багато вінничан-власників приватних будинковолодінь взагалі звільняються від сплати цього податку. Це ряд категорій населення, визначених Податковим кодексом. Зокрема: пенсіонери за віком; інваліди І та ІІ групи; багатодітні родини; особи, які постраждали від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Для того, щоб отримати пільгу і не платити податок на землю, ці люди мають зробити декілька простих кроків: разом з документами, які засвідчують їх право на отримання пільги, - потрібно звернутися  до Вінницького управління ГУ ДФС у Вінницькій області (вул. Костянтина Василенка, 21).  Написати  відповідну заяву і  подати  її до  Центру обслуговування платників податків. За будь-якими консультаціями з цього питання вінничани можуть звертатись за тел. 46-04-04 та 55-67-04.

- Чому повідомлення про необхідність сплати податку на землю у липні отримали всі власники приватних будинковолодінь, включно із тими, хто має право на пільги?

- Справа в тому, що фіскальна служба не володіє інформацією щодо можливості користування пільгою власника ділянки. Наприклад, хтось упродовж останнього року пішов на пенсію за віком, або в сім’ї народилась третя дитина і тепер це багатодітна родина.

Тому, якщо у 2019 році у громадянина є підстава  для звільнення від  оподаткування, тобто  він відноситься до пільгової категорії населення,  то  необхідно було до 1 травня подати до місцевого органу Державної фіскальної служби заяву з документами, які підтверджують право на пільгу. І тоді  не було б  сформовано  повідомлення-рішення  про сплату податку. Всім, хто не зробив цього, ДФС зобов’язана відповідно до законодавства розіслати повідомлення. Що і було зроблено.

- Якщо пільга буде оформлена цього року, чи звільнятиметеся людина від сплати податку вже у цьому році?

Податковим кодексом передбачена норма, якщо право на пільгу виникає протягом  року, то  громадянин звільняється  від сплати податку  починаючи з  місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.  

- Як розраховується податок?

- Для розрахунку податку використовуються  наступні складові: нормативна грошова оцінка землі, що знаходиться у власності за 1 м2 з урахуванням  щорічної індексації, ставка податку, встановлена органами місцевого самоврядування  та площа земельної ділянки.   Добуток цих  складових і  буде розміром   земельного податку, що підлягає сплаті.

До речі, платник податку  має право звернутися з письмовою заявою до органу фіскальної служби  за місцем  знаходження земельної ділянки для проведення звірки, зокрема, щодо нарахованої суми податку, права на користування пільгою,  розміру площі земельної ділянки, що знаходиться  у власності або користуванні та  розміру ставки податку.

Якщо за  результатами звірки виявляється  розбіжність між даними ДФС та даними платника, підтвердженими оригіналами відповідних документів, то   протягом 10 днів проводиться перерахунок суми податку. Попереднє повідомлення-рішення скасовується, а у разі необхідності платнику вручається  нове.

 

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області

admin

25 липня, 2019