Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)

Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)

Звіт голови Вінницької ОДА Валерія Коровія про виконання делегованих повноважень був сьогодні першим питанням у порядку денному чергової сесії облради. Втім, депутати чи то уважно слідкували увесь рік за роботою облдержадміністрації, чи хотіли заощадити час на власні «спічі», але проголосували за те, аби не слухати голову ОДА, а відразу ставити йому запитання. Відвідну пропозицію вніс представник «УКРОПу» Микола Віннічук.

Звіт голови Вінницької ОДА Валерія Коровія про виконання делегованих повноважень був сьогодні, 26 червня, першим питанням у порядку денному чергової сесії облради. Втім, депутати чи то уважно слідкували увесь рік за роботою облдержадміністрації, чи хотіли заощадити час на власні «спічі», але проголосували за те, аби не слухати доклад голови ОДА, а відразу ставити йому запитання, які стосуються звіту. Відвідну пропозицію вніс представник «УКРОПу» Микола Віннічук.

Майже годину Валерій Коровій відповідав на запитання депутатів, що стосувалися переважно локальних проблем. Запитували депутати й про позицію голови ОДА стосовно резонансних подій в області. Наприклад, йшлося про забруднення річки Рось отрутохімікатами. За словами Валерія Коровія, наразі у село Збаржівку Погребищенського району, де забруднені криниці, організовано доставку питної та технічної води, зараз там робляться уточнюючі аналізи. А в річці, за даними екоінспекції, загрози забруднення немає.  

Ставили депутати також питання щодо проблем із пасажирськими перевезеннями, контролем за використанням бюджетних коштів, ремонту окремих ділянок доріг, ситуацію навколо Тростянецького спиртзаводу, якості води у річці Південний Буг в межах Вінниці тощо.

Стосовно останнього, то за словами Валерія Коровія, проблема назрівала не один рік й одномоментно вирішити її також неможливо:

«Ми зробили перші, але великі, кроки у напрямі розв’язання цієї проблеми. Зараз земснаряд чистить русло річки у місці водозабору «Водоканалу» - там було 4 метри мулу. Розчищаємо притоки Бугу. Моя позиція тут проста і чесна: ми реально не маємо фінансової можливості після бюджетної децентралізації підставляти плече такому великому об’єкту як «Вінницяводоканал».

Але питання намагатимуться вирішувати спільно із міською владою.

Пообіцяв Валерій Коровій також перевірити інформацію про загрозу розгерметизації могильника отрутохімікатів у Джурині Шаргородського району, що може призвести до екологічної катастрофи:

«Зараз ми працюємо із Мінекології над величезним проектом, який "тягне" на сотні мільйонів гривень, щоб забезпечити утилізацію цих ядохімікатів. Проблема ускладнюється тим, що в Україні сьогодні немає потужностей для їх утилізації. Але план є і це глобальний державний проект, який ми самі «потягнути» не можемо».

Цікавились депутати також позицією обласної влади щодо конфлікту у Барському районі, де фермери заблокували елеватор, власники якого продали їхнє зерно і не повертають коштів.  

«Наскільки мені відомо із розмови з прокурорами, там «ув’язалось» Агентство розшуку майнових активів, яке повинне було тільки спостерігати, і в силу незрозумілих причин воно продало майно вартістю майже 50 млн гривень за 8 мільйонів… Блокада цього підприємства, я вважаю, що справедлива. Наскільки мені відомо, цією ситуацією зацікавилось Державне бюро розслідувань», - розповів Валерій Коровій.

Лідерка обласної «Батьківщини» Людмила Щербаківська своє запитання притримала на кінець обговорення.

«У мене чисто політичне питання, - одразу попередила кандидатка у народні депутати. - Чи бажаєте Ви працювати головою адміністрації при новому президентові Володимиру Зеленському? Чи після парламентських виборів разом з Урядом Ви підете у відставку»?»

«Питання буде вирішуватись в процесі консультацій», - відповів В. Коровій.

Відповів він тричі, бо запитання прозвучало також тричі.  

«Ви - минула влада, тому я буду голосувати проти вашого звіту», - "пригрозила" пані Щербаківська і слова свого дотрималась...    

Натомість 46 депутатів звіт голови ОДА затвердили. Не підтримали звіт лише двоє обранців.  

Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)Новини Вінниці / Депутати Вінницької облради не захотіли слухати звіт голови ОДА Валерія Коровія, але майже годину ставили йому запитання (ФОТО)