Депутатка з Вінниці Устінова через справу Стерненка збирає підписи за відставку генпрокурорки Венедіктової

Новини Вінниці / Депутатка з Вінниці Устінова через справу Стерненка збирає підписи за відставку генпрокурорки Венедіктової

Вінничанка, депутатка від «Голосу» Олександра Устінова першою підписала проєкт постанови ВР щодо висловлення недовіри генеральній прокурорці Ірини Венедіктової. Причиною парламентарка називає вирок суду, за яким одеського активіста Сергія Стерненка засуджено до 7-річного ув’язнення.

Вінничанка, депутатка від «Голосу» Олександра Устінова першою підписала проєкт постанови ВР  щодо висловлення недовіри генеральній прокурорці Ірини Венедіктової. Причиною парламентарка називає вирок суду, за яким одеського активіста Сергія Стерненка засуджено до 7-річного ув’язнення.

"Голос" починає збір підписів за відставку Генпрокурорки Ірини Венедіктової. Саме прокурори Венедіктової та кишеньковий суддя з бюстами Лєніна і Сталіна сьогодні добилися першоі політичної посадки і запроторили за грати Сергія Стерненка", - написала у Facebook О.Устінова, навівши скан документу зі своїм підписом.

У дописі вона наголосила, що «це перший політичний в‘язень Зеленського», а «наступними будуть волонтери та ветерани, яким прокурори «шиють» справу Шеремета». Устінова вирок у справі Стерненка називає «російським реваншем», який «потрібно зупиняти».

Колеги з «Голосу» вже заявили про підтримку ініціативи.

Зазначимо, 23 лютого Приморський суд Одеси визнав громадського активіста, колишнього очільника одеського «Правого сектору» та учасника Євромайдану Сергія Стерненка винним у справі про викрадення.

За версію слідства та прокуратури у 2015 році Стерненко був причетний до викрадення депутата Кормінтернівської райради Одеської області від проросійської партії «Родина» Сергія Щербича. Судом констатовано, що підсудний використовував зброю, не маючи дозволу на її носіння.

Активіста засудили до 7 років ув’язнення і 3 місяців з конфіскацією половини наявного майна за обвинуваченням у розбої, звільнивши від відповідальності за іншими статтями через збіг терміну давності. Стерненко вважає справу проти себе політично вмотивованою.

Після оголошення вироку Стерненку передали телефон, яким, за твердженням одного з присутніх, тривав дзвінок із президентом України Володимиром Зеленським. Ім’я президента було на дисплеї телефону, водночас інших підтверджень тому, що номер, на який був здійснений дзвінок, належав саме йому, наразі немає.

«Пане президенте, вас Сергій Стерненко турбує, хочу вам подякувати за сьогоднішній вирок», – сказав активіст.

Після того, як дзвінок завершився, на питання присутніх Стерненко сказав, що президент тільки спитав, навіщо йому телефонують, і поклав слухавку.

Стерненко також заявив, що Зеленський спілкувався з ним раніше, пропонував обійняти державну посаду і обіцяв, що напади на нього будуть розслідуватися.

«Якщо щось зі мною станеться під час перебування в СІЗО, це буде особиста відповідальність президента України Володимира Зеленського. Я переконаний, що те, що сьогодні відбулося – а зараз мене відправлять до СІЗО – це продовження тієї політики ув’язнення людей за вказівкою згори», – заявив він.

Наразі Володимир Зеленський публічно не коментував вирок Стерненку та його заяви, в тому числі щодо цієї розмови.

Стерненко нагадав про фігуранта іншої резонансної справи про вбивство журналіста Павла Шеремета – ветерана Андрія Антоненка, який також перебуває в ув’язненні.

Одеський активіст підтвердив, що вирок оскаржуватиме.

У соцмережі доволі швидко зібрали «досьє» на суддю Віктора Попревича, який виніс вирок Стерненку. Він – донеччанин, відомий тим, що свого часу встановив у себе перед будинком погруддя Сталіна і Леніна.

Раніше суддя «відпустив» директора табору «Вікторія», в якому загинули діти в вогні, під мізерну заставу, повністю виправдав міліціонера, який катував людей, «забув» задекларувати «Мерседес» і квартиру дружини в Криму, а також усупереч закону публікував рішення суду російською мовою.

Згодом з'явилася реакція Банкової.

«Президент України не пропонував Сергію Стерненку жодних посад, оскільки такі пропозиції не є частиною моделі соціальних ліфтів, які президент вважає найкращою моделлю відбору професіоналів на посади, - прокоментувала «Українській правді» прессекретарка президента Юлія Мендель. - Володимир Зеленський наголошував і наголошує, що покладається на незалежність і справедливість правоохоронної системи у розслідуваннях.

Він не втручається у розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі. Публічні заяви, якими президента намагаються долучити до цієї історії, є політизацією справи. Жодних дзвінків від вказаної засудженої особи президент не отримував.

Глава держави вважає, що не має бути частиною спроб самопіару будь-якого активіста або політика, його ім`я не має використовуватися в спробах захиститися від судового вироку».