Депутатка з Вінниччини прояснила шлях «коронавірусних» надбавок медикам і вимагатиме відповіді у міністра Степанова

Новини Вінниці / Депутатка з Вінниччини прояснила шлях «коронавірусних» надбавок медикам і вимагатиме відповіді у міністра Степанова

Медики з Вінницької райлікарні 4 травня, отримавши «копійки» замість обіцяної 300%-ої «коронавірусної» надбавки, «пікетували» рідний заклад. Керівництво лікарні запевняли, що гроші будуть… Нардепка з Вінниччини Лариса Білозір майже відшукали шлях надбавок, які стільки обіцяють в МОЗ та очільники держави. У Facebook вона пояснила реальний стан справ та попередила, що вимагатиме відповідей у міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Медики з Вінницької райлікарні 4 травня, отримавши «копійки» замість обіцяної 300%-ої «коронавірусної» надбавки, «пікетували» рідний заклад. Керівництво лікарні запевняло, що гроші будуть… Нардепка з Вінниччини Лариса Білозір майже відшукала шлях надбавок, які тільки обіцяють в МОЗ та очільники держави. У Facebook вона пояснила реальний стан справ та попередила, що вимагатиме відповідей у міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

«Проаналізувавши ці закони (№3219 та №3275, якими було доручено уряду виплатити до 300% окладу), ми, автори цих документів від кожної фракції парламенту, з острахом побачили, що більша половина доручень уряду так і не була виконана!

На цьому відео бухгалтер Вінницької центральної районноі лікарні, на запитання від старшої медсестри, чому ми не отримали надбавки, каже: «Такі закони та так вирішили в ВР»(!). А на запитання, чому не нарахували ні за березень, ні за квітень надбавок, начмед відповідає, що нібито немає законодавчої бази!

Ще раз хочу підкреслити для розуміння громадськості та медиків, закон прийнято, законодавча база є, зміни до бюджету теж прийняті і виділено стабфонд на боротьбу з ковід - 64 млрд грн, однак після закону уряд мав би до 4 квітня прийняти постанови, підзаконні акти, щодо механізму нарахування», - пояснює механізм надходження коштів від держбюджету до конкретного закладу Л.Білозір.

За її словами, згідно з вказаними законами України, рішення про виділення коштів із зазначеного фонду (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабміном.

«Дійсно, на надбавки за березень (чомусь погодинні - відповідно до «старої» постанови, бо на нову не спромоглись), надійшли на Вінницьку область - 2,2 млн. грн., з яких 0,94 млн. грн піде саме на опорну спеціалізовану Вінницьку центральну районну лікарню, медики якої сьогодні нарешті наважилися на те, щоб висловити свою позицію (я можу висловити їм свою повагу за це), ще 1 млн. отримає Вінницька міська лікарня №1. Рештки, а це всього 200 тис.грн. підуть на 11 районних лікарень.

Це і є та мізерна сума держсубвенції, яка буде розподілена для надбавок за участь медиків в лікуванні інфікованих на коронавірусну хворобу Covid-19 у Вінницькій області (яку поки медики так і не отримали)», - пояснює депутатка.

Вона додає, що виділені на «коронавірусні» надбавки кошти відповідають бюджету однієї районної лікарні, тому вважає сума мізерною.Також вона вказала, що після випадку з масовим зараженням медиків у Калинівці статистику загальної інфікованості медиків на Вінниччині не відшукаєш.

«Медики, які боролися з COVID, отримають надбавку погодинно, а не за сам факт, що складатиме максимум до 20% надбавки, але аж ніяк не 300%. 11 районних лікарень в яких боролися з COVID, отримають в середньому по 20 тис. грн. на одну лікарню. Так, медики лікарні на моєму окрузі отримають в середньому «аж» по 400 грн. надбавки.

То кого ми тоді дуримо, публічно розказуючи про 300%, і фактично не виконуючи закон 3275!? Якщо навіть уряд не виконує закони і доручення як вищий виконавчий орган влади, то як ми можемо виамагати, щоб громадяни дотримувалися букви закону!?

Зі всіма цими питаннями, які піднімають медики з депутатами з міжфракційного об’єднання «Вінниччина», йдемо до міністра охорони здоров’я Максима Степанова, щоб донести проблеми медиків, з огляду на вищевикладене та з метою належного інформування наших виборців щодо використання коштів Фонду боротьби з COVID-19», - підкреслила депутатка.

  

Новини Вінниці / Депутатка з Вінниччини прояснила шлях «коронавірусних» надбавок медикам і вимагатиме відповіді у міністра Степанова