Демонстративна пастка та ІПСО: чому росіяни хочуть перетворити Херсон на «Сталінград»?

Новини Вінниці / Демонстративна пастка та ІПСО: чому росіяни хочуть перетворити Херсон на «Сталінград»?

Після доволі розрекламованої кампанії по евакуації з Херсону місцевих колаборантів, цінностей, пам’ятників, майна, цивільної та військової техніки, росіяни зняли триколор з будівлі ОДА. З одного боку, окупанти показують, що планують залишати місто та підготували оборонні редути на лівому березі Дніпра, з іншого – «втеча» відбувається занадто демонстративно. Українські військові та аналітики однозначно вказують на профанацію – росіяни не тікають, вони хочуть обороняти територію та сподіваються на вуличні бої, які нібито дозволять виснажити ЗСУ, щоб перейти у контрнаступ.

Вже після зникнення російського прапора з адмінбудівлі у Херсоні речниці ОК «Південь» Наталія Гуменюк заявила, що загарбники готуються до «провокації». Очільник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич гадає, що таким чином окупанти намагаються створити ілюзію, що залишають обласний центр. Член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін пояснив, що окупанти вивозять лише награбоване.

Військовий експерт Олег Жданов запевнив, що росіяни готують Херсон до вуличних боїв, а примусово вивозять цивільних, щоб ті не заважали.

Військовий експерт, ексзаступник очільника СБУ Віктор Ягун пояснив, що Росія спеціально запустила інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПСО) про нібито плани залишити Херсон. Насправді, у Москві вже бачать новий «Сталінград». Це ж так по-скрєпному…

«Ворог спробував спровокувати українські війська на контрнаступ непідготовлений, почавши інформаційну кампанію: «все пропало», «все кидаємо», «евакуація»... Реально ж окупаційна адміністрація – у Скадовську. У Херсоні нікого з колаборантів точно не залишилося, але з Херсона спробували зробити «пастку», де сконцентрували останні підрозділи, які могли зібрати на фронті. Величезна кількість цих військ реально мають цивільний одяг, тобто все зроблено для того, щоб втягнути в міські бої українські війська і спробувати вийти в тил до наших ЗСУ, і організувати «територіально-партизанські ігри», – розповів Ягун.

Він зауважив, що українська сторона дуже швидко це викрила. Тож тепер у загарбників з’явилася нова тактика: вони будують фортифікаційні споруди, не збираючись «здавати» Херсон. 

Він також запевнив, що просування ЗСУ триває, хоча й не швидкими темпами. Це має свої переваги: скорочується фронт і українські війська більше контролюють переходи через річку Дніпро. За прогнозами Ягуна, не буде жодних штурмів Херсона, натомість розгортатиметься гра на витіснення. 

«Якщо трапиться провал цього фронту, вони просто не зможуть евакуювати техніку, а особовий склад вони можуть кинути. Це буде гра на витіснення, ніхто нікого штурмувати в лоб не буде», – додав ексзаступник голови СБУ.

Утім, експерт не виключає «жест доброї волі» з боку російських військ найближчими тижнями, коли вони перебуватимуть в оточенні без підтримки через Дніпро.

Отже, чому росіяни хочуть перетворити Херсон на «Сталінград»?

Перше – утримати єдиний захоплений з 24 лютого адміністративний центр області вкрай важливо для пропаганди в середині РФ. Але шляхом атак «лоб у лоб», як полюбляють російські генерали, наразі надзвичайно складно. Втрачено час і немає шляхів постачання важкої техніки.

Друге – російським користувачам телевізійного продукту треба показати приклади героїзму мобілізованих. З численними жертвами. Але має бути принцип «ні кроку назад». Як у Сталінграді. Тобто вуличні бої, тисячі загиблих, знищення міста, а тим часом зберуться сили, які оточать угрупування ЗСУ…  Російському споживачу потрібна «картинка», якою б він пишався.

Провал ІПСО – вже факт. Не той час, коли українськи сили підуть стрімголов брати Херсон. Тож найближчим часом слід чекати на запуск додаткових ІПСО з боку росіян, в яких на карту поставлено занадто багато. Зокрема й доля «главкома» Суровікіна. Якщо ставка на «Сталінград» провалиться, його чекає доля генерала Лапіна, якого звинувачують у «провалі» Харківського напрямку.  

Олег Верлан

3 листопада, 2022