Деколонізацію у Ладижині пригальмували… До кінця війни?

Новини Вінниці / Деколонізацію у Ладижині пригальмували… До кінця війни?

У Ладижинській міській раді була створена робоча група, яка мала займатися деколонізацією у місті. Після декількох тижнів роботи більшість представників погодились, що процес перейменування слід поставити на паузу. Топоніми, яким варто підшукати нові назви, є, але представники мерії не впевнені у нагальності «заміни». Принаймні, зараз.

Депутат міськради Андрій Скакодуб був одним з ініціаторів деколонізації в Ладижині, але наразі вирішив припинити участь у робочій групі, де більшість, у чому він переконаний, не бажають змін.

Він зізнається, що був впевнений у тому, що у «Ладижині у комісії буде найменше роботи зо всіх громад в області, оскільки радянських та російських культурних маркерів і наративів у нас найменше в силу того, що районний центр з райкомом партії був в Тростянці», а у місті навіть за часів СРСР не було пам’ятників Леніну та іншим…

«По суті деколонізація в Ладижині – це 14 топонімів вулиць та провулків та таблички на Меморіалах російською мовою з радянським наративом про «вітчизняну війну», - пояснив депутат.

Жодних рішень робоча група не прийняла. Він, як ініціатор перейменування, опинився в «абсолютній меншості».

«Чого тільки не довелось наслухатись за кілька засідань комісії… Власне, наші чиновники взагалі не розуміють для чого потрібна деколонізація. В чому різниця між декомунізацією та деколонізацією…. Ніякий Закон їх ні до чого не зобов’язує, то чому вони повинні щось міняти…. Дуже цінна для них постать великого в світі економіста Карла Маркса та які претензії до Гагаріна», - зауважив А.Скакодуб.

За його словами, один член комісії взагалі запропонував поставити «на паузу» роботу у цьому напрямку. Мабуть, або до кінця війни, або до прийняття відповідного закону ВР. Поки далеко не всі містяни погоджуються з перейменуванням.

«Я взагалі розраховував на конструктивну роботу, прагнув до того, щоб Ладижин був в авангарді цих процесів, щоб моє місто не асоціювалось з «руським міром» на Вінниччині, але ні… поки що це були лише ілюзії… особливо ілюзії розтанули, як перший сніг в листопаді, після того, як абсолютного українофоба, яскравого прихильника руського міра нагородили на День української культури», - підвів риску депутат.

Олег Верлан

19 листопада, 2022