Деяким ФОПам дозволили працювати без касових апаратів. Звільнили від РРО «найбідніших» торговців

Новини Вінниці / Деяким ФОПам дозволили працювати без касових апаратів. Звільнили від РРО «найбідніших» торговців

Уряд звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості, від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій. Таке послаблення відчутне у Вінницькій області, де тисячі людей торгують по селам, а в деяких проживає по кілька сотень людей.

Згідно з рішенням уряду від обов’язкового застосування РРО звільняються суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати).

Як зазначила перша віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко, рівень доходів підприємців в селах значно менший, ніж в містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився.

А де ви бачили у маленькому селі магазин, який би не торгував спиртним? Звісно, переважно без ліцензії. Такі реалії. Більш того, «на місцях» змушені продавати фальсифікат, адже «казєнка» багатьом тамтешнім покупцям не по кишені. Тож фактично до таких підприємців вирішили поставитися поблажливо.

Нагадаємо, відповідно до Податкового кодексу України, з 1 січня 2022 року платники єдиного податку 2-4 груп, які проводять готівкові розрахунки, повинні застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій.

За порушення використання касових апаратів штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів.

Макс Мельник

24 грудня, 2021