Де найвища та найнижча точки Вінниці?

Новини Вінниці / Де найвища та найнижча точки Вінниці?

Більшість вінничан знає, що місто розташовано на Подільській височині, але через Південний Буг на її північному «схилі». Горбочки та низовини є стандартним рельєфом в обласному центрі. Проте цікаво ж, де саме найвища та найнижча точка Вінниці?

Як зазначають у weekend.vn.tour, середня висота Вінниці над рівнем моря становить 270 метрів. І якщо раптом станеться глобальне потепління, яким лякають вчені-кліматологи, розтануть льодовики й рівень води у світовому океані піднімається на 50 метрів, то Вінницю не затопить…

Найвища точка Вінниці (315 м) розташована у полі біля села Лука-Мелешківська, а найнижча точка - пляж «Сабарів».

Мікрорайон Вишенька розташовано від 240 до 290 метрів над рівнем моря. Підвищення починається від Вишенського озера у напрямку Хмельницького шосе. Село Пирогово розташувалось у низовині, висота якої над рівнем моря становить 240-260 метрів.

Корея та П'ятничани знаходяться на висоті 240-280 метрів.

Вулиця Соборна, починається від річки Південний Буг з висоти 240 метрів та поступово піднімається до максимальної своєї висоти у 273 метри на перетині з Театральною.

На цій же висоті знаходиться «родзинка» Вінниці - Водонапірна башта і площа Європейська.

Висота Замостя, мікрорайону вулиці Київської, Можайки, Військових містечок та Тяжилова коливається від 240 до 270 метрів. Ринок «Урожай» знаходиться на висоті 280 метрів над рівнем моря. Словянка розташована на висоті від 240 до 290 метрів.

До речі, найвища точка Вінницької області знаходиться на заході регіону у полі приблизно в 500 м від околиць села Комарівці неподалік від міста Бар.

Олег Верлан

29 вересня, 2021