ДБР заявило, що бізнесмен Мазепа - організатор схеми відчуження земель Київської ГЕС

Новини Вінниці / ДБР заявило, що бізнесмен Мазепа - організатор схеми відчуження земель Київської ГЕС

Працівники ДБР 18 січня спільно з Нацполіцією під час спроби виїзду за кордон затримали бізнесмена Ігоря Мазепу, який є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС

Про це повідомляє ДБР.

Окрім засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Мазепи, який є організатором злочинної схеми, також в різних регіонах України затримані ще три учасники злочинної організації, у тому числі брат організатора.

Фігуранти затримані на підставі статті 208 КПК України.

29 листопада 2023 року ДБР спільно з Нацполіцією України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 га землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів, зазначають правоохоронці. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

"Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України", - пояснили в ДБР.

Натомість інші учасники підшукували через соціальні мережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище, зазначили у бюро.

За даними слідства, надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

Правоохоронці заявляють, що реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок.

У листопаді 2023 року було повідомлено 8 підозр за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.

Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

В інвесткомпанії Мазепи прокоментували затримання

Пресслужба компанії Concorde Capital заявила, що затримання Мазепи пов’язане з його публічною позицією щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу.

"Маємо справу з найбільшим ударом по інвестиційному ринку України за всю історію Незалежності. Сьогодні засновник Concorde Capital Ігор Мазепа був затриманий працівниками ДБР та поліції. Силовики діяли протизаконно та агресивно, допустили всі можливі процесуальні порушення в ході серії обшуків: не допустили адвокатів, вилучали всі без розбору документи і особисті кошти працівників компанії, обшукали офіс компанії без ухвали суду та з виламуванням дверей. Компанія вже готує звернення до керівництва держави щодо тиску на компанію та знищення силовиками інвестиційного клімату в Україні. Це звернення планують підписати власники сотень великих бюджетоутворювальних українських компаній. Питання по тиску на Ігоря Мазепу починає вже виходити далеко за межі слідчих дій, розпочатих правоохоронцями, як тільки Ігор Мазепа не побоявся заявити на всю країну про корумпованість силових структур та про створення антирейтингу недобросовісних правоохоронців", - заявили в Concorde Capital.

У компанії заявили, що при інкримінованих Мазепі збитках у 7 млн грн встановили заставу 700 млн, а його брату 500 млн.

"Зауважуємо, що затримали власника котеджного містечка, а не когось з держслужбовців, який нібито виділяв землю не за законом", - додали в Concorde Capital.

Заява Мазепи

Бізнесмен прокоментував три пункти у справі, відкинувши версію присутності "російського сліду" в його діяльності, заявивши, що він не виділяв нікому жодних земельних ділянок, а також обурився розміром застави, яку просять прокурори. 

"По суті справи. Перше, із "російського сліду" в цій справі – хіба що деякі російські слова, які я почув при затриманні. Але то на їх совісті. 
Друге, підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів гривень. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав.
Третє, прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 грн, не 700 тис. грн, а 700 млн грн. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 млрд грн за справу, де нібито збитки становлять 7 млн грн", - написав Мазепа у фейсбук.

Олег Верлан

19 січня, 2024