CNN розкрила деталі таємних переговорів по «Азовсталі». З російського боку їх вів уродженець Вінниччини

Новини Вінниці / CNN розкрила деталі таємних переговорів по «Азовсталі». З російського боку їх вів уродженець Вінниччини

Новинна мережа CNN опублікувала як і чому у Маріуполі вдалося припинити облогу «Азовсталі» російськими військами навесні 2022 року після переговорів між українською і російською сторонами.

У публікації CNN вказується, що переговори почалися 25 травня 2022 року. З українського боку їх розпочав народний депутат, член депутатської групи "Довіра" Олександр Ковальов, в якого є контакти в ФСБ. За словами депутата, керувало операцією Головне управління розвідки і особисто його голова Кирило Буданов.

Від Росії переговорами керували двоє генералів-розвідників - генерал-лейтенант Владімір Алєксєєв, уродженець с.Голодьки, що під Хмільником на Вінниччині,  і генерал-майор Алєксандр Зорін, уродженець Харкова.

Ковальов здійснив першу поїздку в Маріуполь25 квітня. Там у нього була розмова з колишнім агентом СБУ Валентином Крижановським, який у 2014 році зрадив Україну і переметнувся до ФСБ, і генерал-лейтенантом армії РФ Андрєєм Сичевим, який керував штурмом Маріуполя. Доказом цій розмові є фото внизу.

Зліва направо: Ковальов, Сичевой, Крижановський

Як стверджує нардеп, він допоміг переконати «іншу сторону, що порятунок, в першу чергу, дітей, жінок і поранених буде актом здорового глузду, актом гуманізму».

CNN нагадала, що на початку травня ООН та Червоний Хрест евакуювали сотні цивільних з «Азовсталі» та інших районів Маріуполі. 7 травня віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук заявила, що «всі жінки, діти і люди похилого віку» були безпечно вивезені з металургійного комбінату. Але військові на заводі лишились, і російські обстріли почалися знову.

Ковальов повернувся до Маріуполя 9 травня на другий раунд переговорів, але цього разу не сам, до нього приєднався перший заступник Буданова Дмитро Усов. Тепер вони розмовляли уже безпосередньо з головними переговірниками від РФ Алєксєєвим і Зоріним.

За словами Ковальова, Алєксєєв постійно робив перерви в переговорах, щоб подзвонити в Москву. У нього був прямий стільниковий зв'язок з Міністерством оборони РФ.

Переговори просувалися далі. На 16 травня було організовано третій візит до Маріуполя, під час якого відбулася зустріч російських генералів, які керували війною, з українськими офіцерами. Один з них - керівник батальйону «Азов» підполковник Денис Прокопенко.

Переговори 16 травня 2022 біля одного з входів в «Азовсталь»

«Це був момент істини. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід для наших солдатів», - розповів Ковальов.

Нардеп повідомив, що умови росіян були прості: українські військові припиняють бойові дії, здають завод і здаються в полон самі. Потім - цивілізовані умови утримання наших військовополонених та обмін.

За словами Ковальова, домовленість про безпечний вихід українських бійців була виконана чітко. Пізніше того ж дня найбільш важкопоранених винесли з заводу на ношах.

Ввечері 16 травня Міноборони України оголосило про початок евакуації українських військовослужбовців з «Азовсталі». Наступного дня, 17 травня, нескінченний потік українських солдатів почав свій вихід у полон. Багато хто на милицях або ношах, деякі серйозно покалічені.