Чим завершилась історія з отруєнням у вінницькому кафе "Бібліотека"?

Новини Вінниці / Чим завершилась історія з отруєнням у вінницькому кафе "Бібліотека"?

Нещодавно редакція NаПарижі писала, що у Вінницькому кафе «Бібліотека», яке заходиться у "сердці" міста по вул. Оводова 32, отруїлось семеро людей. Майже всіх "підкосив" салат "Цезар". Принаймні фахівці дотримуються цієї версії. Під час перевірки закладу співробітники міського управління Держпродспоживслужби виявили протерміновану продукцію.

Нещодавно редакція NаПарижі писала, що у Вінницькому кафе «Бібліотека», яке заходиться у "сердці" міста по вул. Оводова 32, отруїлось семеро людей. Майже всіх "підкосив" салат "Цезар". Принаймні фахівці дотримувалися цієї версії. Під час перевірки закладу співробітники міського управління Держпродспоживслужби спочатку виявили протерміновану продукцію, а тепер зазначають, що недугу у відвідувачів спровокула сальмонелла.

Як повідомили на офіційному сайті головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, відомі результати епідрозслідування спалаху гострої кишкової інфекції у відвідувачів кафе "Бібліотека", який виник 4 грудня. Саме тоді в інфекційне відділення Вінницької МКЛ №1 з ознаками гострої кишкової інфекції звернулися перші захворілі.

Фахівці Держпродспоживслужби спільно з фахівцями ДУ "Вінницький ОЛЦ МОЗ України", дослідивши матеріал, відібраний у 14 працівників кафе, у 3 працівників із змивів з носу та зіву виділено Staphylococcus aureus. Із фекалій умовно-патогенна та патогенна флора не виділена.

Проба води питної, відібрана на кухні кафе, відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. При дослідженні готових страв, відібраних у кафе, в пробі салату "Цезар" виявлено бактерії групи кишкової палички, у пробі медальйонів з яловичини виділено Staphylococcus aureus.

Відомо, що на момент проведення розслідування залишки готових страв, які вживали захворілі, вже були відсутні.

Хворі пройшли курс специфічного та симптоматичного лікування. Станом на 13 грудня всі захворілі в задовільному стані та виписані із стаціонару.

Після завершення лабораторних досліджень матеріалу, відібраного від захворілих, було виділено Salmonella Enteritidis, їм встановлений заключний діагноз "Сальмонельоз". Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella Enteritidis. Виникненню спалаху сприяло порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в кафе.

Функціонування кафе "Бібліотека" було тимчасово призупинено до усунення недоліків. Власника закладу притягнуто до адміністративної відповідальності.

В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція. Повторних випадків захворювання в осередку не зареєстровано.

Ірина Заіковата

16 грудня, 2019